Skupina Ztohoven nešířila simulací jaderného výbuchu poplašnou zprávu

Trutnov - Okresní soud v Trutnově projednával případ sedmi členů umělecké skupiny Ztohoven. Čelili obvinění, že loni v červnu napadli ranní vysílání České televize a do pořadu Panorama vložili záběry fiktivního jaderného výbuchu. Podle obžaloby tím šířili poplašnou zprávu. Hrozilo jim půl až tři roky vězení nebo peněžitý trest. Soud je ale obžalovy zprostil.

Skupina se pokusila narušit vysílání ČT v Jeseníkách už 16. června, ale útok se jim nezdařil. Pomocí internetu a další techniky se jí podařilo nabourat do jedné kamery, která vysílala živě záběry z Černého Dolu v Krkonoších a odvysílala fiktivní jaderný výbuch. Záběr doplnila odkazem na své internetové stránky.

Obvinění ze šíření poplašné zprávy zpochybnil během dopoledního líčení také přizvaný soudní psycholog. Záběr podle něho mohl jen stěží někoho vyděsit, nebo dokonce vyvolat mezi veřejností paniku. Zařazení výbuchu do vysílání považuje spíše za humornou nadsázku.

Obžalovaní umělci využili svého práva a nevypovídali. Přečetli pouze prohlášení, ve kterém uvedli, že skupina nechtěla poškodit Českou televizi ani diváky. Umělecký počin měl varovat před manipulací ze strany sdělovacích prostředků a vyvolat diskusi.

Za ilegální vstup do vysílání získala skupina vloni v prosinci cenu Národní galerie pro mladé umělce. Hudebníci vyhráli 333 tisíce korun. „Líbí se mi jejich odvaha,“ zdůvodňuje udělení ceny ředitel Národní galerie Praha Milan Knížák.