Seznamy čekacích lhůt na operace mají být přístupné on-line

Praha – Ministerstvo zdravotnictví hodlá zajistit přehlednější seznamy a lhůty pro operace, které nejsou akutní a pacienti na ně čekají mnohdy ve značně odlišném časovém horizontu. Lidé by se tak v budoucnu mohli pohodlně dočíst, kolik času je dělí od zákroku v konkrétním nemocničním pracovišti a kde mohou čekat případně kratší dobu. Transparentní čekací lhůty mají být k nahlédnutí na internetu a jejich obsah budou zajišťovat samotní lékaři. Ministerstvo tak umožňuje pacientům volný výběr nemocnice, která operaci zvládne v kratším čase.

Jedním z hlavních důvodů změny je podle nového resortního šéfa Leoše Hegera (TOP 09) zejména potřeba zprůhlednit systém čekacích lhůt. Pacientům, kteří se připravují na odstranění křečových žil, kýly nebo třeba výměnu kyčelního kloubu, se tak naskýtá možnost zorientovat se v „časových nabídkách“ jednotlivých nemocnic. „Aby měl pacient volnou možnost vybrat si nemocnici, kde ta čekací doba bude kratší a on pak zváží, zda bude cestovat dál,“ vysvětluje Heger.

Seznamy na neakutní operace sice existují, dosud jsou však výhradně vnitřní záležitostí každého zdravotnického oddělení a jeho plánů, jak dosvědčil primář Nemocnice Na Homolce Petr Neužil. Sdělovat pacientům, kdy se zákroku dočkají, prý lékařům nevadí. Sami však varují před možnými zmatky, které nová vyhláška přinese. „Může to způsobit, že se pacienti přihlásí na více míst a mohou blokovat více míst, pokud se neodhlásí,“ namítá přednosta ortopedické kliniky brněnské fakultní nemocnice Richard Chaloupka.

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Nemocnice budou počítat s maximálním „čekacím stropem“

S oficiálními čekacími lhůtami by zároveň byla stanovena maximální doba, ve které by pacientovi neakutní zákrok musel být proveden. To podle poslance Marka Šnajdra (ODS) ze strany pojišťoven umožní také kontrolu, jestli se jejich klient dostane k operaci v limitu. Ministrovým plánem je tak posílání části peněz až za operaci konkrétního pacienta.

Dalším důsledkem by podle ministra měl být také samoregulační efekt. „Například ta zdravotnická zařízení, která pacientům tolik nevyhovují, by se pomalu začala vyprazdňovat, a ukázalo by se, která zdravotnická zařízení až tak potřebná nejsou,“ tvrdí Heger. Prosadit nápad bez problémů může ministr pouze u státních zdravotnických zařízení, krajským a soukromým nemocnicím bude muset povinnost vést seznamy přikázat zákonem.