Albatrosy zůstanou na zemi do vyšetření nehody

Holice (Pardubicko) – Až do vyšetření pondělní nehody cvičného letadla L-39 Albatros zůstanou všechny armádní stroje tohoto typu na zemi. Rozhodl o tom náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Vyšetřování nehody, která se stala nedaleko Holic na Pardubicku, ovšem už není v rukou armády. Letadlo patřilo soukromé společnosti, příčiny havárie proto zjišťuje policie.

Kromě Albatrosu neměla nehoda žádné oběti – instruktor i žák, kteří byli v kokpitu, se včas katapultovali. „Oba jsme vyšetřili a předali do péče posádkového lékaře. Žádné vážnější zranění jsme na nich neobjevili,“ sdělil lékař Pavel Kusý z Pardubické krajské nemocnice. Na zemi se také nikomu nic nestalo, ačkoli letadlo dopadlo několik set metrů od obce Koudelka.

Ačkoli byl podle Picka stroj v dobrém technickém stavu, vyšetřovatelé zatím počítají s tím, že mu za letu začal hořet motor. Po dopadu totiž museli hasiči na několika místech hasit les. „Na místě zasahovalo devět hasičských jednotek. S likvidací požáru pomáhal vrtulník s vakem,“ přiblížila mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Krátce po nehodě začali letečtí inspektoři ohledávat trosky letadla a zkoumat záznamy černé skříňky. Přesnou příčinu nehody ale zatím neznají. Vzhledem k vysoké spolehlivosti Albatrosů se ale vyšetřovatelé zabývají i možným pochybením pilota nebo pozemního personálu. Jasno bude nejspíš až za několik týdnů.

Vyšetřování komplikuje fakt, že se po nehodě na místo seběhli lidé, z nichž někteří si z místa odnesli „suvenýry“ – kusy letadla. Ty ale teď inspektorům chybějí. Chtěli by totiž trosky dát dohromady. Vyzvali proto lidi, kteří si kusy Albatrosu z místa havárie odnesli, aby je zase vrátili.