O osudu koaliční smlouvy rozhodují „véčkaři“ v referendu

Praha - Koaliční smlouva ODS, Top 09 a Věcí veřejných je sice hotová, ale ještě jí stojí v cestě vnitrostranické referendum Věcí veřejných, ve kterém ji musí schválit příznivci strany. To se kvůli technické chybě o půl dne posunulo. „My jsme přesouvali náš web a celý systém na zabezpečené servery, aby stránky nebyly napadeny. Bohužel se tam vyskytly dvě chyby,“ vysvětluje poslanec VV Viktor Paggio. Hlasovat se opět začalo dnes v deset hodin dopoledne a klikat budou členové strany až do pondělního dopoledne. O osudu koaliční smlouvy a vstupu strany do vlády rozhoduje 17 tisíc registrovaných příznivců VV.

Referendum bude platné, pokud se ho zúčastní nejméně deset procent registrovaných přívrženců. Negativní verdikt se neočekává. Tomu, že by koaliční smlouva hlasováním neprošla, strana podle poslankyně Kristýny Kočí předešla, když příznivce nechala hlasovat už o jednotlivých dojednaných kapitolách. Pokud by ale členové VV přesto řekli v referendu NE, předseda Radek John České televizi přiznal, že by odstoupil z jejího čela: „To by samozřejmě byl velký problém a znamenalo by to, že kladné věci z programu Věcí veřejných nebudou prosazeny. V té chvíli také dávám k dispozici svoji funkci předsedy.“

Petr Nečas:

„Já jsem přesvědčený, že vedení strany Věcí veřejných si uvědomuje, jaký závazek na sebe bere podpisem koaliční smlouvy.“

Způsob, jakým probíhá schvalování koaličního dokumentu uvnitř Věcí veřejných, respektuje i premiér Petr Nečas a ostatní členové předpokládané vlády. „Věřím, že voliči Věcí veřejných a jejich členové budou mít stejnou zodpovědnost za osud této země, jako cítíme my,“ řekl ČT předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Uspořádat referendum až po ukončení složitých jednání ale překvapilo ČSSD. „Já bych pokládal za logičtější, kdyby takovéto referendum proběhlo předtím, než budou vyjednavači o nové vládě jednat,“ uvedl lídr strany Bohuslav Sobotka.

Pokud půjde vše podle plánu, mohli by lídři stran podepsat text koaliční smlouvy v pondělí v šest hodin večer. V úterý zamíří politici na Pražský hrad, kde by měl novou vládu slavnostně jmenovat prezident. Kabinet pak musí do 30 dnů požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Termín pro hlasování padne nejspíš na úterý 10. srpna.