Psychologové rodičům: Varujte děti před nástrahami léta

Praha – Psychologové upozorňují rodiče, aby své potomky před odjezdem na tábor poučili o rizicích, které je mohou potkat. Letní prázdniny totiž nemusejí být pro děti jen obdobím odpočinku a bezstarostnosti, zážitky mohou být i negativní. Kromě úrazů dětem hrozí traumata v podobě sexuálního zneužití, jejichž počet podle odborníků stoupá zejména v létě, byť jsou takové případy na letních táborech v posledních letech naprosto výjimečné.

„Zejména v létě stoupá počet sexuálních zneužití, která mají závažný dopad na další psychický vývoj dítěte,“ varuje Jiří Kocourek z pražského Dětského krizového centra. Podle statistik nejčastěji hrozí nebezpečí od člověka, kterého dítě dobře zná.

Především rodiče by si měli uvědomit, jaké nebezpečí dětem hrozí. Například před odjezdem na tábor by měl rodič potomka poučit o tom, co je v kontaktu dospělého a dítěte normální a co už ne. Měl by s ním promluvit, kdo se jej smí dotýkat a kde, a komu se má svěřit v případě, že se bude cítit ohroženo. „Dítě by mělo odjíždět s tímto poselstvím: 'Pokud by na tebe někdo fyzicky sáhl, pokud by tě někdo z dospělých trestal, tak dej vědět,'“ shrnuje poučku dětská psycholožka Václava Masáková.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Děti bez mobilů. Co napíšou v dopise?

Řada letních táborů navíc zakazuje mobilní telefony a záleží jen na dětech, jestli rodičům pošlou dopis; z nich pak rodiče podle psychologů jen těžko poznají, že něco není v pořádku. Tím spíš by se měli po návratu dítěte ujistit, zda bylo vše v pořádku.

Případy zneužívání dětí na táborech jsou v posledních letech naprosto výjimečné, Česká rada dětí a mládeže se přesto snaží rizika minimalizovat. „Vytvořili jsme jakýsi kodex, jak by se vedoucí měli chovat k dětem, jaké děti mají práva a v jakých mantinelech se organizace pohybuje,“ uvedl předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček. Kodex však platí jen pro sdružení, která s dětmi pracují dlouhodobě. Při výběru některého z komerčních táborů by proto měli být rodiče ještě opatrnější.

Podle odborníků by rodiče neměli nechávat děti zbytečně dlouho samotné doma. Také by se měli ptát, co děti ve volném čase dělají. Rozšířená forma obtěžování je pomocí internetu. Děti jsou důvěřivé a informace, které poskytnou na síti, se dají snadno zneužít. Proto je důležité u malých dětí občas kontrolovat historii prohlížení stránek.