Miliardový podvod v KTP Quantum bude řešit soud v Hradci

Hradec Králové - Případ miliardového podvodu manažerů zkrachovalého obchodníka s cennými papíry KTP Quantum bude projednávat Krajský soud v Hradci Králové. Rozhodl o tom pražský vrchní soud, který odmítl žádost hradeckého soudu, aby kauzu řešil Městský soud v Praze. Hlavní líčení by měl hradecký soud nařídit do tří měsíců.

Hradecký soud svou žádost o přesunutí případu do Prahy zdůvodňoval tím, že se trestná činnost odehrála většinou na území hlavního města. Argumentoval i tím, že jeden z obviněných bydlí v Praze, že v Praze a v Aši mají sídlo obhájci obviněných, že v Praze sídlí znalci a v Praze a v blízkém okolí bydlí 64 svědků.

„Vrchní soud v Praze se s názorem Krajského soudu v Hradci Králové neztotožnil,“ uvedl mluvčí. Vrchní soud podle něj připomněl, že hradecký soud se již obžalobou zabýval, když ji dvakrát vrátil státnímu zastupitelství k došetření. Podle vrchního soudu je z třetí obžaloby patrné, že k uzavírání podvodných smluv docházelo na celém území České republiky, tedy i v obvodu Krajského soudu v Hradci Králové.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Firma KTP Quantum zkrachovala v březnu 2002. Byl to největší pád na českém kapitálovém trhu. Celkem podle žaloby obchodník s cennými papíry KTP Quantum z Náchoda připravil 26 000 lidí o tři a půl miliardy korun. Uvěřili nabídce až čtrnáctiprocentního zhodnocení vkladů. Jeho manažeři Karel Takáč a Oldřich Bakus byli obžalováni z podvodu a hrozí jim až 12 let vězení. Obžaloba se týká pouze části podezřelé trestné činnosti.

Karel Takáč
Zdroj: ČT24