Požár pneumatik v Tušimicích zřejmě hasiči uhasí až zítra

Kadaň – Pneumatiky, které od čtvrtka hoří ve skladišti v Tušimicích u Kadaně, zřejmě uhasnou až v neděli. Na místě je stále sedm hasičských jednotek, které zavážejí požár zeminou, aby ho definitivně udusily. Nejhorší už mají hasiči za sebou, do svých domů se mohli v pátek odpoledne vrátit obyvatelé dvou domů, kteří museli být dopoledne evakuováni. Další evakuace už podle hasičů nebude nutná. Požár zničil jednu halu firmy, která se zabývá recyklací starých pneumatik, poškodil také vedení z tušimické elektrárny. V době, kdy oheň řádil nejsilněji, zasahovalo na místě 23 hasičských jednotek.

Požářiště je na ploše zhruba 200 krát 200 metrů v areálu skladiště starých gum. Policisté už ve čtvrtek zjistili, že požár zřejmě vypukl kvůli dvojímu pochybení – pneumatiky byly proloženy hořlavým chemlonem. Při neopatrné manipulaci s nimi potom stačila jedna jiskra a skladiště vzplálo.

Během odpoledne se objevily informace, že voda z hašení pronikla do nechranické přehrady i do chovného rybníku, kde mělo dojít k úhynu ryb. „U vpusti do přehrady se staví dvě norné stěny. O úhynu ryb jsme sice také slyšeli, ale zatím žádné spolehlivé informace nemáme. Jestli je ta voda skutečně toxická, budeme vědět až večer,“ uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan.