Armáda nechce, aby se v okolí vojenských prostorů pohybovali civilisté

Libavá – Česká armáda chce omezit pohyb civilistů v okolí vojenských výcvikových prostorů. Začít by zkušebně chtěla v Libavé na Olomoucku. Vojáci tvrdí, že ušetří miliony korun, které musí vynakládat na odstranění škod, které působí návštěvníci. Proti rozhodnutí protestují starostové obcí těsně sousedících s prostorem. Tvrdí, že uvažované změny jsou zbytečné a ještě více je omezují.

Obyvatelé obcí v okolí Libavé trpí tím, že jim denně nad střechami létají vrtulníky a stíhačky a obcemi neustále projíždějí vojenská auta. Pokud si chtějí zajít do lesa na houby, musí mít propustky. Teď to vypadá, že přijdou i o ně. Armáda se totiž rozhodla, že u všech vjezdů do prostoru postaví strážní budky, cesty uzavře závorami a hlídat je budou vojenští policisté, kteří můžou lidem bez vstupního povolení udělit až třítisícovou pokutu. „Uhlídat to je velmi obtížné, takže my budeme muset, abychom nevynakládali tolik peněz na odklízení odpadu, změnit systém ostrahy hranic prostoru, což je pro nás levnější,“ uvedl přednosta Újezdního úřadu vojenského újezdu Libavá plukovník Josef Dřímal. Lidé se bouří, podle nich je to návrat před rok 1989, kdy byli v Česku sovětští vojáci.

Starostové obcí společně tvrdí, že na soužití s armádou doplácejí už dlouho. Naposledy jim vojáci zakázali dokončit cyklostezku k turisticky zajímavému pramenu Odry, a tak trasa, která začíná v Olomouci, končí už po 16 kilometrech u Velkého Újezdu. Ministerstvo obrany ústy své mluvčí prohlásilo, že to je proto, že má s cyklisty špatné zkušenosti. Rozhodnutí je prý definitivní. „Je to omezení turistického ruchu,“ konstatuje starosta obce Daskabát Antonín Venclík.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Starostové z okolí Libavé nyní chtějí svolat jednání s představiteli armády, a pokud neuspějí, plánují sepsat petici.