Kam se vydá ODS po kongresu, napoví nové vedení

Praha – Na posledním kongresu ODS v listopadu 2009 burcoval tehdejší staronový předseda Mirek Topolánek ke sjednocení a soustředění na úspěch strany v parlamentních volbách. Po čtyřech měsících ale musel rezignovat a volebním lídrem se stal místopředseda Petr Nečas. Přestože pod jeho vedením ODS získala v parlamentních volbách historicky nejnižší počet hlasů, má právě Nečas nakročeno do premiérského křesla. Od víkendového kongresu se očekává především volba nového vedení této stále nejsilnější pravicové strany v Česku. Topolánek se kongresu nezúčastní, pošle ale zprávu předsedy strany, která podle všeho slibuje kritiku a ostrý tón - ke straníkům, k prezidentu Václavu Klausovi i k předsedovi nynější úřednické vlády Janu Fischerovi. ČT24 připravila speciál s živými přenosy a analýzami. Start je v sobotu v 10:00.

Až do nedělních 19:00 vás bude o všem informovat V. Moravec spolu s J. Železným, Z. Tvarůžkovou a J. Šídlem. Ve studiu budou připraveni L. Mrklas, V. Dvořáková, E. Tabery, J. Pehe, P. Just či M. Lustigová, prostor dostanou například i I. Pilip a V. Tlustý.

Sám Petr Nečas, který má místo předsedy strany prakticky jisté, hovoří o potřebě změny. ODS podle něj dostala ve sněmovních volbách „jasný vzkaz od voličů, že musí projít procesem změn včetně určité personální obměny.“ Hlavním tématem kongresu tak bude obsazení místopředsednických křesel. Zevnitř strany se ozývá volání po nových tvářích, díky nimž by se vedení ODS očistilo od vlivu regionálních kmotrů. Pokud se obměna Nečasovi nepodaří, může ODS ztratit další voliče v podzimních komunálních a senátních volbách.

Reportáž Olgy Málkové a Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Nominace z regionů do místopředsednické funkce zatím získali David Vodrážka, Miroslava Němcová, Alexandr Vondra a Milan Cabrnoch, kterého na úkor nynějšího místopředsedy Petra Bendla vybrala středočeská ODS. „Myslel jsem, že se region rozhodne jinak,“ reagoval Bendl. Do boje o místopředsednické křeslo promluví také lídr moravskoslezské kandidátky Pavel Drobil a předseda brněnské ODS Pavel Blažek. Oba se mohou pochlubit Nečasovou podporou. Volba nového předsedy a vedení strany čeká občanské demokraty v neděli, tedy až druhý den kongresu.

Petr Nečas:

„Důvěryhodnost je velmi vzácné zboží, velmi rychle se o ni přijde a velmi dlouho potom trvá ji znovu obnovit. Bude to určitě cesta vyžadující velkou trpělivost, velkou houževnatost, velkou pracovitost a neexistuje nějaké jednoduché zázračné řešení.“

Nečas a další politici ODS, které shromáždil na předvolební schůzce v pražských Klánovicích senátor Alexandr Vondra, se před volbami vymezovali vůči vlivu podnikatelských kruhů a zákulisního vyjednávání lobbistů na politiku ODS. Média v této souvislosti hovořila o rodící se "nové ODS". Otázkou ale je, zda kongres skutečně přinese výrazné změny ve stranickém rozhodování. Obsazení pozic místopředsedů i výkonné rady, která dělá klíčová rozhodnutí mezi kongresy, totiž zřejmě bude znovu hodně záležet na zákulisních dohodách regionů.

Počty zástupců krajů na kongresu se budou poprvé řídit novým klíčem pro výběr delegátů, který odměňuje volební zisk strany v jednotlivých oblastech, nikoliv sílu členské základny. Vyústilo to v nové rozložení sil. Výrazně tím oslabil především Ústecký kraj, větší váhu získala například středočeská a moravskoslezská ODS.

Topolánek nedorazí, kritiku si ale neodpustí

Na kongres nepřijede vedle zakladatele ODS Václava Klause ani Mirek Topolánek, kterého straníci letos v dubnu přiměli rezignovat na funkci předsedy strany po jeho skandálních výrocích o homosexuálech a Židech. Některá média avizovala, že dosavadní předseda chystá pro kongres zprávu předsedy strany, v níž má velmi kriticky analyzovat období v čele ODS vedoucí až k jeho politickému pádu. "Byl jsem doposud velmi disciplinovaný, trpělivý a loajální. To skončilo," řekl třeba nedávno Topolánek pro server Novinky.cz.