Místostarosta Prahy 3 byl obviněn ze zneužití pravomoci

Praha - Místostarostu Prahy 3 Jana Šmída (ODS) a vedoucího odboru výstavby na žižkovské radnici Karla Urbana obvinila protikorupční policie ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podle spisu chtěli oba muži  po nájemcích ubytovny v Praze-Malešicích 3 miliony korun za to, že jim pronajatou budovu nenechají zbourat. Oba muži se vinni necítí, jednali prý ve veřejném zájmu. Proti obvinění podali stížnost, zároveň dali své funkce k dispozici. Vedení Prahy 3 o jejich odvolání bude rozhodovat až po vyřízení stížnosti. Šmíd i Urban si zatím vzali dovolenou. Oba vysoce postavení úředníci jsou stíháni na svobodě, pokud jim soud prokáže vinu, hrozí jim až 15 let vězení.

Šmíd podle policie překročil své kompetence tím, že zasahoval do pravomoci stavebního úřadu. Skupina podnikatelů si od města pronajala ubytovnu v Malešicích. Když podle jejich verze ubytovnu za téměř 10 milionů korun zrekonstruovali, dozvěděli se, že musí být jako dočasná stavba zbourána. Pak je ale kontaktovali neznámí lidé s tím, že když zaplatí 3 miliony korun, bourat se nic nebude.

„V podstatě nám sdělili, že je to práce místostarosty Šmída společně s některými dalšími lidmi z městského úřadu, a ti nás zkrátka přinutí, abychom ty peníze zaplatili,“ řekl ČT nájemce ubytovny. Podnikatelé platit nechtěli, a tak kontaktovali policii. Po monitorování telefonů a odposlechů došlo i k předání peněz. Obvinění muži byli poté zatčeni útvarem rychlého nasazení.

Reportáž Ziny Plchové a Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Podle obvinění chtěla radnice získat od jedné společnosti pozemky za cenu, za kterou je firma prodat odmítala. Šmíd s Urbanem podle policie firmě na oplátku hrozili, že jí neprodlouží smlouvu, na jejímž základě může dočasně mít ubytovnu pro dělníky. Stavební úřad Prahy 3 nakonec dočasnost ubytovny neprodloužil, ale firma se odvolala k magistrátu, který rozhodnutí úřadu zrušil. Urban přesto podle policie v rozporu se zákonem nařídil demolici.

Protikorupční policie k případu nebude poskytovat informace s tím, že si to vyhradilo Městské státní zastupitelství v Praze. Jeho mluvčí Štěpánka Zenklová řekla, že státní zastupitelství spis obdrželo v pondělí, původně se případem zabývalo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 3. „Součástí tohoto spisu je i usnesení o zahájení trestního stíhání. Ale případ zatím nebyl přidělen dozorovému státnímu zástupci, takže k případu nemůžeme poskytovat žádné další informace,“ uvedla Zenklová.