Fischerova vláda chce více vojáků v Afghánistánu - pro výcvik vojáků a policistů

Praha/Kábul – Fischerova vláda bude po květnových volbách ve sněmovně usilovat o posílení české vojenské mise v Afghánistánu. V Otázkách Václava Moravce to uvedli ministr obrany Martin Barták a ministr zahraničí Jan Kohout. Podle něj je jednou z variant poslat do země více školitelů pro afghánskou armádu a policii v rámci už schválených počtů českých vojáků. Severoatlantická aliance se totiž v zemi snaží vytvořit funkční armádu a policii a naléhavě žádá členské země o pomoc s výcvikem.

Kohout také vysvětloval, že by bylo vhodné toto téma řešit až po volbách: „Jsem přesvědčen, že předvolební období není zrovna příznivé k posuzování s klidnou myslí,“ poznamenal Kohout. Toho totiž do Fischerova kabinetu nominovali sociální demokraté, kteří se v minulých týdnech ostře postavili proti navýšení českého kontingentu o 55 osob. Tento návrh už posvětila vláda i Senát, ve sněmovně ale zatím většinu nemá. „Jsem připraven podpořit jakýkoli návrh, který v této věci bude a bude samozřejmě průchozí i v parlamentu,“ uvedl ministr zahraničí.

O posílení jednotek pro výcvik policistů a armády žádal velitel mezinárodních sil v Afghánistánu Stanley McChrystal. Tento požadavek koresponduje se změnou vojenské strategie v Afghánistánu - co nejrychleji předat odpovědnost za bezpečnost afghánským ozbrojeným složkám.

Reportáž Bohumila Vostála a Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Barták nabídl výcvik afghánských vojáků v Česku

Ministr obrany v pátek nabídl kábulským úřadům možnost vycvičit 20 či 30 vojáků a čtyři či pět důstojníků v České republice. Podobný výcvik je sice užitečný, podle Kohouta i Bartáka ale méně efektivní než práce lektorů přímo v Afghánistánu. Paradoxně je ale výcvik afghánských policistů u nás pravděpodobnější, tato varianta by totiž měla podporu i sociálních demokratů. Kohout už se s afghánským velvyslancem v Česku bavil také o možnosti školení afghánských diplomatů v akademii českého ministerstva zahraničí. 

Zvýšení počtu lektorů pro výcvik policistů a vojáků by uvítal i zahraničně politický expert ČSSD Lubomír Zaorálek. Přimluvil se také za snahu posílit misi Evropské unie EUPOL pomáhající s výcvikem afghánských policistů. Podle Zaorálka je i při současném mandátu do 550 osob české armády možné plnit nejnaléhavější úkoly. „Dneska je vidět, že je třeba skutečně posílit instruktory, trenéry, tam prostor je,“ řekl. Hlavním hlediskem podle něj musí být efektivita pomoci.

Vrtulníky mají být v Afghánistánu do roku 2012

Ministerstvo obrany počítá s nasazením českých transportních vrtulníků v Afghánistánu až do roku 2012, uvedl v Otázkách Martin Barták. Tři české modernizované vrtulníky Mi-171Š teď pracují na základně Sharana v afghánské provincii Paktika. Kvůli úsporám ale bude nutné promyslet, jak dál s českým vrtulníkovým letectvem, především s bitevníky Mi-24 a Mi-35, poznamenal ministr. Ministerstvo obrany totiž bude muset stejně jako další rezorty šetřit. Ministr financí Eduard Janota ale zatím neuvedl, o kolik se rozpočet rezortu sníží. 

Připravovaný návrh současné vlády převezme vláda vzešlá z květnových voleb, která jej může změnit, připustil Barták. „V tom mandátu se nehovoří o počtu vrtulníků, ale o počtu lidí, které budeme na Sharanu posílat,“ uvedl ministr. Dodal, že velikost jednotky se podle armádních plánů měnit nemá.