Další informace potvrzují, že Che Guevara žil na Benešovsku

Praha – Přesné místo, kde v Československu žil během svého utajeného pobytu Che Guevara, objevil v dokumentech archivu rozvědky historik Prokop Tomek. Informaci přinesl server Lidovky.cz, podle něhož vůdce kubánských guerill žil ve vile v Ládví nedaleko Prahy pět měsíců. Údajně se tu zotavoval z neúspěšné mise v Kongu a připravoval svoji expedici do Bolívie, kde byl o rok později popraven.

Přesná doba, kterou kubánský revolucionář strávil v patrové vilce ve vesnici při silnici z Prahy do Benešova, není známa. Jeho pobyt pravděpodobně začal na přelomu února a března 1966. Československá rozvědka se o Che Guevarovi dozvěděla až v roce 1971, kdy se o věc začal zajímat Fidel Castro.

Fakt, že na československém území Che Guevara v šedesátých letech pobýval, je veřejně známý poměrně dlouho. Přesné místo revolucionářova pobytu ale nikdo neznal. I historici si mysleli, že se Che ukrýval v jakési vile asi 20 kilometrů od Prahy směrem na Lidice.

Na to, že Che Guevara pobýval v Ládví, poprvé upozornil reportér Stanislav Motl. Další svědectví přinesl v lednu 2010 server iDnes.cz, článek se však neopíral podle lidovek o archivní dokumenty, ale o citáty z knihy bývalého argentinského velvyslance v Praze Abela Posseho.