Vítr může znovu přivát do Česka sopečný prach

Praha - Čerstvý vítr ze severozápadu může v příštích dnech zavát do Česka nový oblak sopečného prachu z Islandu. Podle vyjádření meteorologa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) to může způsobit problémy v letecké dopravě, lidé však žádné zhoršení ovzduší nepocítí. Český vzdušný prostor je po třídenní odstávce otevřen od pondělního poledne. Podle posledních údajů však činnost islandské sopky opět zesílila.

V noci na středu začne nad Českou republikou vát severozápadní vítr, potrvá až do čtvrtka. V nárazech může dosahovat rychlosti 54 kilometrů za hodinu. Proto je prý možné, že vítr přinese nad republiku množství sopečného prachu. „Prachové částice menší než deset mikrometrů, které by mohly pronikat hlouběji do dýchacího traktu a poškodit zdraví lidí, klesají z velkých výšek k zemskému povrchu velmi pomalu a k nárůstu přízemních koncentrací nepřispívají,“ upozornil ale ČHMÚ.

Podle meteorologa způsobují třeba průmyslové podniky na Ostravsku denně mnohem větší znečištění vzduchu než prach z islandské sopky. Vzduch navíc pročistí déšť, přeháňky se čekají ode dneška do čtvrtka. Koncentrace prachu ve vyšších vrstvách atmosféry prý navíc není tak vysoká, aby po dešti zůstávalo bláto na ulicích nebo na autech.