Jančík končí ve vedení pražské ODS, odvolán i Chalupa a Janeček

Praha – Místopředseda pražské ODS Milan Jančík byl odvolán z funkce. Stejně dopadli i další místopředsedové, Tomáš Chalupa a Jiří Janeček. O šéfovi pražské ODS Pavlu Bémovi a 1. místopředsedovi Pavlu Klegovi účastníci regionálního sněmu nehlasovali. Ještě před tím rezignovala na post místopředsedkyně pražské ODS Andrea Vlásenková, která vyzvala k stejnému kroku i další členy vedení. Lídr pražské ODS David Vodrážka v Událostech, komentářích doplnil, že jedním z hlavních důvodů pro odvolání místopředsedy Jančíka byl jeho kontroverzní mediální obraz.

Sněm občanských demokratů byl oficiálně svolán kvůli projednávání kandidátních listin do Senátu, 16 ze 22 členů rady ale rozhodlo, že poté budou na program zařazeny i personální záležitosti. O odvolání místopředsedů hlasovali delegáti veřejně a pro jejich odchod vždy byla výrazná většina účastníků sněmu. Pro konec Jančíka ve funkci se vyslovilo 87 delegátů, 21 bylo proti a 12 se zdrželo hlasování.

Na místa odvolaných byl zvolen náměstek primátora Rudolf Blažek, starosta Prahy 8 Josef Nosek, radní Prahy 9 Tomáš Portlík a znovu také starostka Újezdu nad Lesy Andrea Vlásenková. Noví členové předsednictva chtějí především zlepšit obraz ODS, ukázat, že strana je schopna změny, a sjednotit ji. „To, co se dneska odehrálo, je důkazem, že ODS je schopna sebereflexe a je schopna změnit svoji tvář. Děláme vše pro to, aby se ODS sjednotila,“ řekl Nosek.

Události, komentáře o změnách v pražské ODS (zdroj: ČT24)

„Změny byly nezbytné, sjednotíme se,“ zní z ODS

Podle 1. místopředsedy ODS a starosty Prahy 13 Davida Vodrážky byly změny ve vedení pražské ODS nezbytné. „Bylo nutné, aby to nebyla jenom kosmetická změna, aby to byla změna razantní, která voličům řekne, že to myslíme vážně, že chceme se sebereflexí začít u sebe,“ řekl Vodrážka. „Zhruba 80 hlasů bylo pro změny a 30 proti změnám, takže je vidět, že to jedno křídlo je ve velké menšině,“ dodal Vodrážka. Cílem změn má být sjednocení pražských občanských demokratů.

Za hlavní důvod pro odvolání Jančíka z funkce Vodrážka v Událostech, komentářích označil mediální obraz: „Ukázalo se, že je to zátěž, která určitě nebudí důvěru bez ohledu na to, jestli něco udělal, nebo ne. Protože politika je v tomto ohledu nevděčná.“ Důvody pro odvolání Chalupy a Janečka nespecifikoval. Podle něho by člověk musel být členem ODS, aby měl šanci je pochopit.

Odvolaný Jančík:

"Musím respektovat rozhodnutí tohoto orgánu, vnímám to jako demokratické rozhodnutí se vším všudy. V této době je to nevhodné, protože by bylo daleko legitimnější, kdyby se tak stalo před volbami nebo po volbách."

Jančík starostou zůstává a chce jím být i znovu

Podle Jančíka nyní Vodrážka převzal zodpovědnost za výsledek sněmovních voleb v Praze. „Slýchal jsem z úst bývalého předsedy Topolánka, že připravuji ODS o určité hlasy. Tento argument je mým odchodem z této funkce, byť nedobrovolným, lichý. Vnímám to jako převzetí odpovědnosti za volební výsledek,“ uvedl Jančík v Událostech, komentářích. Z pozice starosty Prahy 5 dle vlastních slov odstoupit nehodlá: „Moje práce měla smysl a proměnila tuto část v jednu z nejmodernějších městských částí v Praze.“

Ze strany delegátů Jančík prý nevyslechl žádnou konkrétní kritiku. V nejbližší době se navíc chce pokusit o návrat. „Myslím, že i toto dnešní rozhodnutí je velkou motivací a začíná převažovat to, že bych kandidovat mohl, ale rozhodnutí přijde v červnu,“ řekl s tím, že by mohl znovu kandidovat v podzimních komunálních volbách. Před čtyřmi lety přitom slíbil, že se o místo na kandidátce v roce 2010 ucházet nebude.

Radní Janeček: Odvolali mne „do počtu“

Konkrétní kritiku prý nevyslechl ani další odvolaný místopředseda, poslanec a pražský radní Janeček. „Nevyčetli mi nic. Byl jsem tam asi trošku přihozenej,“ komentoval výsledek Janeček. Domnívá se, že straníkům vadilo, že má konzistentní názory a že chtěl provést změnu v systému sestavování kandidátek. Každá oblast by podle něho měla mít své postavení, svá práva, na kandidátkách by mělo být po dvou z každé oblasti.

Další odvolaný místopředseda Chalupa uvedl, že výsledek sněmu respektuje, důvod svého odvolání ale nezná. „Výklad je hodně složitý, protože žádný důvod nezazněl. Dotaz, proč se tak stalo, musíte klást těm, kdo hlasovali,“ řekl Chalupa.

Dnešní odvolání je podle některých členů ODS výsledkem boje dvou křídel - za jedním stojí Bém, za druhým jeho první náměstek Blažek. Právě dnešním odvoláním údajně chtělo dát blažkovské křídlo najevo, že má převahu. Odvoláni totiž byli právě Bémovi spojenci.

Špičkám ODS vadilo hlavně několik Jančíkových kauz

Hlasy pro odvolání Jančíka začaly sílit poté, co expředseda ODS Mirek Topolánek opustil svou funkci. Někteří straníci tehdy upozorňovali, že „očistný proces“ by se neměl zastavit u Topolánka, ale odejít by měl například i místopředseda strany Ivan Langer nebo Milan Jančík.

Pro odvolání Jančíka se v posledních dnech veřejně vyslovovali mnozí členové včetně prvního místopředsedy ODS Vodrážky. Jančík minulý týden v ČT uvedl, že s ním o jeho možném odvolání nikdo nemluvil a on sám funkci nesloží. Jančíkovi bylo vyčítáno třeba to, když najel do městského strážníka, který ho chtěl zastavit, nebo že se o něj kvůli plánovanému prodeji pozemků Českých drah zajímal Útvar pro odhalování korupce. Hrozí mu také odebrání magisterského titulu, který získal na plzeňské právnické fakultě.

ODS má nyní podle některých průzkumů veřejného mínění v Praze historicky nejnižší preference. Metropole přitom bývala tradiční baštou občanských demokratů a strana tam dlouhodobě vítězila v každých volbách. O síle pražské organizace ODS svědčí mimo jiné to, že ze 78 současných poslanců ODS jich bylo 14 zvoleno právě v hlavním městě.