Vyjednavači se s farmářkou dohodli o pozemcích pro D11

Hradec Králové - Vyjednávací tým pro dálnici D11 se dnes shodl s farmářkou Ludmilou Havránkovou na textech smluv pro získání jejích pozemků potřebných pro stavbu D11 k Hradci Králové. Po jednání s farmářkou na jejím plačickém statku to novinářům řekl vedoucí vyjednávacího týmu Michal Frankl z Úřadu vlády. Spor o pozemky se vleče už 16 let a brání dostavbě dálnice D11.

„Dosáhli jsme shody o textech smluv. Musíme ještě počkat na znalecký posudek ohledně cen,“ řekl Frankl po více než dvouhodinovém jednání. Znalci mají ocenit pole, která statkářka se státem vyměňuje. Frankl předpokládá, že vláda by měla do 23. dubna smlouvy k projednání dostat. Termín 23. dubna stanovila vláda v únoru ve svém harmonogramu pro získání pozemků.

Vládní vyjednavač Michal Frankl:

„Ocenění pozemků nikdy nebyl problém. Paní inženýrce Havránkové šlo vždy o to, aby za své pozemky dostala pozemky jiné, na kterých bude moci hospodařit. Ocenění samotné tedy považuji spíše za technickou záležitost, která je ze zákona nutná.“

Třebaže vláda uložila vyjednavačům termín 8. dubna, do kterého se museli dohodnout s farmářkou a dohodu podepsat, pod smlouvami podpisy nejsou ani po dnešku. Frankl řekl, že jakmile bude znalecký posudek, budou moci být smlouvy parafovány. K parafování smluv by podle něj mělo dojít ještě před 23. dubnem. Odsunutí jednání na dnešek Frankl zdůvodnil návštěvou amerického a ruského prezidenta v ČR. Havránková se k jednáním nevyjádřila.

Michal Frankl
Zdroj: ČT24