Do Prahy míří sanitka s Obamovou krví

Praha – Na pražském ruzyňském letišti přistála první speciální letadla ze Spojených států amerických a Ruska a přivezla první část nezbytného vybavení pro plánovanou schůzku amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho ruského protějšku Dmitrije Medveděva. Podle dostupných informací přiletěla z Ruska například opancéřovaná limuzína, kterou se bude po české metropoli přepravovat prezident Medveděv. Z USA zase letadlo přepravilo malý vrtulník. Na palubě dalšího z letadel by měla být také speciální sanitka pro případ nečekaného útoku na hlavu Spojených států.

První letadlo mělo dorazit dnes už v 6 hodin ráno, a to ze Spojených států, večer ale tento let americká strana zrušila. Přílety prvních letadel z USA se tak přesunul na téměř stejnou dobu jako dosednutí prvního speciálu z Ruska. Na Ruzyni přistála krátce po poledni.

Ze Spojených států speciál přivezl do Česka vrtulník, který používá prezident Obama pro krátké přelety, ať už by se jednalo o jeho bezpečnost, nebo by se potřeboval někam rychle přesunout. Z Ruska zase přiletěla opancéřovaná limuzína. Medveděv většinou používá prodloužený a speciálně vybavený Mercedes Pullman. 

Přípravy na summit Obama - Medveděv vrcholí (zdroj: ČT24)

Další letadla s nezbytným vybavením z obou zemí by měla přiletět zítra. Přivézt by měla rušičky signálu mobilních telefonů, obrněná auta a také speciální sanitku pro Baracka Obamu, která dokonce uchovává jeho krev. Na palubě jednoho z letadel by měla být také Obamova limuzína Cadillac One.

Přípravy na pražský summit vrcholí

„Prahu během návštěvy obou prezidentů čekají přísná bezpečnostní opatření. Americké a ruské přípravné týmy tu od soboty dojednávají organizační podrobnosti. Oba státníky budou chránit vlastní i čeští bodyguardi. Pyrotechnici už teď prohlížejí všechna místa, kde se budou prezidenti zdržovat. Zapojí se i česká armáda včetně bojových letounů. V ulicích metropole bude asi tisícovka policistů,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

Chystá se podpis smlouvy o jaderném odzbrojení

Obama s Medveděvem míří do Česka proto, aby zde podepsali novou smlouvu o snížení počtu jaderných zbraní. Smlouva, která nahrazuje předchozí dohodu START z počátku 90. let, je považována za první výsledek politiky „nového začátku“ v rusko-amerických vztazích po prudkém ochlazení, během kterého se zdálo, že Rusové a Američané se nedokážou domluvit na ničem.

Moskvu dráždilo přehlížení ruských protestů proti rozšiřování NATO a proti budování americké protiraketové obrany v Česku a Polsku, které chystala předchozí americká administrativa George Bushe.

S Obamovým nástupem do Bílého domu začal pokus o „restart“. Už loni v červenci se oba prezidenti dohodli na zřízení amerického leteckého mostu do Afghánistánu přes Rusko. Tehdy také plánovali uzavřít novou dohodu dříve, než 5. prosince vypršela smlouva START. Ale termín se odkládal i kvůli sporům o americkou protiraketovou obranu, kterou se Obama nyní chystá budovat na Balkáně, či kvůli ověřovacím procedurám. Rozpory museli prezidenti urovnávat čtrnáctkrát.

Smlouva má být úspěchem pro Rusko

Přesný obsah smlouvy, kterou mají oba státníci v Praze podepsat, zatím není znám. Nicméně Kreml tvrdí, že se mu podařilo „v právně závazné podobě“ dosáhnout zakotvení vazby mezi útočnými a obrannými zbraněmi - podle vyjednávačů v preambuli smlouvy a také v jejím pátém článku.

  • Americký speciál přivezl do Prahy vybavení nezbytné pro summit Obama - Medveděv. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1552/155191.jpg
  • Ilustrační foto autor: Charles Dharapak, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/772/77193.jpg