Na Dyji u Znojma byl stav ohrožení, voda se však nerozlila

Praha - Tající sníh a dešťové přeháňky zvedly hladiny řek, hlavně na Českomoravské vrchovině. Výrazně se zvedla hladina řeky Dyje, v Podhradí u Znojma kolem 14:00 dosáhla třetího povodňového stupně - tedy stavu ohrožení. Hladina překročila 250 centimetrů, před týdnem byla na úrovni 82 centimetrů. Po hodině však hladina znovu klesla. Druhý stupeň pak platí i na několika dalších místech na Vysočině či jihu Moravy. Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu se na první stupeň povodňové aktivity, to znamená bdělost, můžou zvýšit hladiny řek také ve většině dalších krajů.

Zvýšení průtoků způsobilo silné oteplení spojené s odtáváním posledních zbytků sněhu. Masu vody zachycuje Vranovská přehrada. Vodohospodáři ji na tuto situaci připravili, když její hladinu snížili v uplynulých týdnech dokonce o 11 metrů, což je její 30leté minimum. Přehrada se postupně plní. Hladina je nyní tři metry pod její obvyklou úrovní a nádrž může zachytit ještě 20 milionů metrů krychlových vody. Také díky tomu voda zatím žádné škody nenapáchala.

Teplé počasí s sebou přináší rychlé tání

Hladiny zejména menších toků stouply v důsledku tání sněhu a rovněž občasných srážek - o víkendu místy napršelo pět až 15 milimetrů vody. Nejvýrazněji hladiny stouply v oblasti Českomoravské vrchoviny, kde byl na Šlapance vyhlášen druhý stupeň. Stejný stupeň platil i na Smutné. Hladiny toků zejména ve vrchovinných a podhorských oblastech mohou dosahovat prvního stupně, výjimečně druhého.

Déšť a silné tání sněhu v neděli a v noci na dnešek výrazně zvedly hladiny řek také v Královéhradeckém kraji. Druhý stupeň povodňové aktivity dnes ráno platil na Labi pod přehradou Les Království. Na dalších pěti místech na Labi, Metuji a Bystřici byl první povodňový stupeň. Meteorologové upozornili občany, že by mimo jiné neměli nic dělat v korytech řek ani v jejich bezprostředním okolí.