Dolejš setrvá v čele pražské kandidátky navzdory skandálu

Praha – Výkonný výbor KSČM dnes nevyhověl doporučení pražské krajské rady, aby poslance Jiřího Dolejše stáhl z kandidátky, Dolejš proto zůstává v jejím čele pro nadcházející parlamentní volby. Pražská organizace navrhla Dolejšovo vyřazení kvůli nedávnému loterijnímu skandálu, tehdejší místopředseda KSČM čelil spolu s funkcionáři dalších stran podezření, že byl ochoten přijmout do stranické pokladny peníze za změkčení novely loterijního zákona.

Rozhodnutí výkonného výboru se očekávalo. Ani hlasování krajské rady totiž nebylo jasné, návrh prošel o jediný hlas. Dolejš v souvislosti s kauzou loterijního zákona loni rezignoval na funkci místopředsedy strany, kterou zastával deset let.

Mladá fronta Dnes (MfD) tehdy vyslala za představiteli politických stran člověka, který se představil jako majitel sítě heren Jackpot. Nabízel jim milion korun za to, že novelu loterijního zákona upraví ve prospěch firem v tomto odvětví. Dolejš a jeho stranický kolega Čeněk Milota prý byli ochotni tyto peníze přijmout. Oba poté podali žalobu na ochranu osobnosti. Uvedli, že chtějí své jméno očistit u soudu.

Ve sněmovně má za sebou Dolejš druhé poslanecké období. Poprvé byl zvolen v roce 2002. Podle průzkumů veřejného mínění, které komunistům dávají stabilně kolem 12 procent, má z prvního místa kandidátky velkou šanci mandát obhájit.