Svoboda uvažuje o volební rošádě s Hybáškovou

Praha - Lidovci možná ještě provedou změnu na pražské a královéhradecké kandidátce pro sněmovní volby. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda se údajně obává, že se v hlavním městě do sněmovny nedostane ani z pozice lídra, kterou zde má, a proto uvažuje o kandidatuře v Hradci Králové. Informaci o možné změně potvrdila i dosavadní jednička lidovců na Královéhradecku a předsedkyně Evropské demokratické strany Jana Hybášková.

Svoboda se na dnešní tiskové konferenci vyjadřoval k situaci vyhýbavě - jde mu prý o co nejvýhodnější řešení pro stranu, definitivní slovo bude mít až širší vedení na čtvrtečním zasedání. Podle deníku Právo Svoboda s návrhem přišel na úterní zasedání pražského výboru KDU-ČSL. „Zeptal se nás, jestli chceme, aby dál kandidoval v Praze, nebo aby odešel do Hradce. Hlasování dopadlo nerozhodně, bude o tom muset rozhodnout čtvrteční celostátní výbor,“ řekl Právu jeden z pražských lidovců.

Bývalou europoslankyni lidovci na první místo své kandidátky v Hradci umístili loni v srpnu po dohodě o spolupráci obou stran. Protože ale už byly volební listiny obsazeny, neobešlo se to bez vnitrostranického pnutí. Původně totiž Svoboda chtěl Hybáškovou jako jedničku středočeské kandidátky, pozici tam ale uhájila Lenka Ptáčková Melicharová. Nakonec ustoupil na druhé místo kandidátky na východě Čech někdejší místostarosta Jičína Jiří Vitvar. Tehdy na uzavřeném jednání širšího vedení lidovců zazněla výzva, aby se Svoboda vzdal svého místa v čele pražské kandidátky ve prospěch Hybáškové, stranický šéf ji ale nevyslyšel. Nynější situaci nechce Hybášková blíže komentovat. Vyjádřit se odmítla i k dotazu, zda by kandidaturu v Praze přijala. „To není moje rozhodnutí,“ uvedla.

Svoboda už v Hradci jednou kandidoval a uspěl, lidovci tehdy šli do voleb v koalici s Unií svobody - DEU, která v Královéhradeckém kraji získala dva mandáty. V Praze před čtyřmi lety vstoupil do sněmovny jako jediný lidovec, křesťanští demokraté tehdy v hlavním městě získali pouze 4,84 procenta hlasů.