Učitelé a jejich metody budou k vidění na internetu

Praha – Podívat se, jak pracují učitelé na gymnáziích umožňuje na internetu Výzkumný ústav pedagogický. Autentické záznamy celých vyučovacích hodin - takzvané virtuální hospitace, mají sloužit hlavně učitelům jako inspirace a k výměně zkušeností. Na metodickém portálu rvp.cz budou k vidění desítky vyučovacích hodin. Na to, jak se vzdělávají jejich děti, se tak budou moci přímo podívat i rodiče.

Jednou z prvních učitelek, která do své třídy dobrovolně nechala vstoupit kamery, byla učitelka biologie z královédvorského gymnázia Jana Dobroruková. „Chtěla jsem ukázat, že se dá učit zajímavě, a myslím, že se nám to docela povedlo. V biologii není problém udělat hezkou hodinu,“ řekla učitelka.

Záznamy mají být veřejně přístupné, takže si budou moci hodiny prohlédnout například zájemci o studium na škole. Hlavně ale budou snímky sloužit učitelům, kteří se budou moci inspirovat metodami svých kolegů.

„U virtuálních hospitací mají učitelé možnost diskutovat o tom, co se v hodině uskutečnilo, a zamýšlet se nad tím, jestli by to, co tam proběhlo, uskutečnili stejně,“ shrnula Zdeňka Švecová z Výzkumného ústavu pedagogického.

Virtuální hospitace mají zachytit běžné vyučování, a ne speciálně připravené hodiny. „Učitel si řekne, budu dělat tohle, možná se lépe připraví, ale při té hodině on nemá čas nějakým způsobem vylepšovat oproti tomu, jak to dělá normálně,“ doplnila Naďa Stehlíková z pedagogické fakulty pražské univerzity.

V letošním roce chce Výzkumný ústav pedagogický zveřejnit záznamy 40 vyučovacích hodin na gymnáziích, v příštím roce by se mohlo začít natáčet i na základních školách.