Masaryk má v Lánech sochu, jeho narození si připomněli politici i sokolové

Lány – Jezdecká socha Tomáše Garrigua Masaryka byla slavnostně odhalena v Lánech, kde první československý prezident strávil poslední roky života. Prohlédnout si Masaryka v lehce nadživotní velikosti a především si připomenout 160 let od jeho narození přijely do Lán stovky lidí. K Masarykovu hrobu položila věnec první dáma Livia Klausová, zástupci obou parlamentních komor, vlády a také Sokola. Část jich přijela do Lán historickým vlakem vedeným rychlíkovou parní lokomotivou 498.022. Ve Stochově přestoupili cestující do autobusů, které je dovezly do nedalekých Lán. Čestní hosté dorazili do Stochova v Masarykově salonním vagonu, který prezident dostal ke svým 80. narozeninám v roce 1930 a poté jím ještě hojně cestoval po Československu i v zahraničí.

Při odhalování sochy sklidil velké ovace její autor Petr Novák. Autor ovšem upozornil, že na jezdeckém pomníku nepracoval sám. „Takovéhle dílko nemůže zvládnout jeden člověk. Já jsem jen nastrčený na vrchol pyramidy. Třetina z vás jsou mí spolupracovníci. Od modelů, kteří pro mě pracovali, po střední školu řemeslnickou v Jaroměři, která mi svážela kostru do hlíny,“ podotkl.

Reportáž Ivana Lukáše a Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Menší nadšení panovalo při projevech politiků, jejichž sestava nebyla příliš rozmanitá – s výjimkou jednoho zástupce ODS pozval středočeský hejtman David Rath pouze zástupce své mateřské ČSSD. Po zpěvu státní hymny na sebe upoutal pozornost aktivista Jan Šinágl, který pokračoval ve zpěvu slovenské hymny. Část lidí přitom už zpívala oblíbenou píseň prvního československého prezidenta Ach, synku, synku. „Hanba organizátorům,“ volal Šinágl.

Socha vznikla po letech marných pokusů

O Masarykovu sochu usilovaly Lány již od jeho smrti v roce 1937. Všechny dosavadní pokusy ale byly neúspěšné. Nakonec se ji podařilo vytvořit díky veřejné sbírce, která zaplatila jaroměřskému sochaři Petru Novákovi náklady dosahující 2,6 milionu korun. Jezdecká socha v Lánech čekala na slavnostní odhalení již od čtvrtka, kdy ji přivezlo auto z Horní Kalné v Podkrkonoší, kde byla ulita.

Oslavy se přesunou na Moravu

Kromě sochy v Lánech nebo historického železničního vozu a prezidentského salonku na stochovském nádraží je možné navštívit výstavu TGM a železnice v nedaleké Lužné. Veřejnosti je také otevřen prezidentský salonek na Wilsonově nádraží v Praze. Mimořádně se veřejnosti otevřela i Masarykova knihovna na Pražském hradě, kterou navrhl slovinský architekt Jože Plečnik. Již od pátku je k vidění nová Masarykova busta v rakovnické nemocnici.

Oslavy 160 let od Masarykova narození budou pokračovat zítra v Hodoníně.

Masaryk se narodil 7. března 1850 právě v Hodoníně a zemřel na lánském zámku 14. září 1937. Na lánském hřbitově jsou kromě něj pohřbeni také jeho manželka Charlotta, syn Jan a dcera Alice.