Češi budou v Afghánistánu modernizovat vrtulníky

Afghánistán - Jednou z klíčových rolí, kterou bude Česko v rámci operace NATO v Afghánistánu hrát, je modernizace vrtulníků ruské výroby. Naše letectvo tam má od ledna tři takové stroje a s jejich obnovou má letité zkušenosti. V rámci projektu, který budou spolufinancovat Američané, se teď budou čeští mechanici starat o stejné typy používané i jinými armádami. Od konce druhé světové války je to vůbec první válečné nasazení českého letectva.

„Do Pákistánu nelétáme v žádném případě, riziko v těchto oblastech je větší,“ vysvětluje jeden z pilotů Mi-171. „Máme tady hodně svých vrtulníků, ale každý stroj navíc se hodí. Češi nám pomáhají obsluhovat všechny naše základny,“ řekl velitel základny Sharana Charles Martin. Doteď měly české stroje štěstí a hlavně díky zimnímu přerušení bojů se vyhnuly tálibanským útokům.

Vicepremiér a ministr obrany Martin Barták:

„Největším nedostatkem jsou přepravní kapacity a nedostatek vrtulníků, takže my jako Česká republika jsme se zapojili tam, kde je to opravdu potřeba.“

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Výška 15 metrů zajišťuje, že vrtulník nebude sestřelen raketami, výška nad 600 metrů zase zaručuje ochranu proti ručním zbraním. České vrtulníky zůstanou v Afghánistánu minimálně do konce prosince 2010. Vojáci ale chtěli, aby tu s nimi mohli létat ještě dva až tři roky.