Šéf NATO Rasmussen v Praze jedná o Afghánistánu

Praha – Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen přicestoval dnes vpodvečer do Česka. Čeká ho schůzka s premirérem Janem Fischerem a ministrem zahraničí Janem Kohoutem. Zítra pak šéfa aliance přijme Martin Barták, ministr obrany. Rasmussena bude například zajímat to, jak se parlament vypořádá s vládním návrhem navýšit českou účast armádního kontingentu v Afghánistánu. Posilování jednotek alianční mise ISAF v Afghánistánu je totiž součástí strategie USA a Severoatlantické aliance na vyřešení složité bezpečnostní situace v zemi.

„Já doufám, že se sněmovna rozhodne dle svého vědomí a svědomí, a snad k tomu přispěje návštěva Rasmussena,“ prohlásil ministr obrany Barták. Vláda už před časem posvětila vyslání dalších až 55 vojáků. Teď ale záleží na hlasování ve sněmovně.

Osud vojenských posil je však velmi nejistý. Proti návrhu se totiž dlouhodobě staví levice. Poslanci ČSSD a KSČM by Čechy z kandahárských hor nejraději poslali domů, takže o navyšování kontingentu v jejich případě nemůže být řeč. „Vzhledem k velikosti české armády je náš počet v Afghánistánu dostatečný,“ tvrdí sociální demokrat Seďa.

Rasmussen přijede do Česka (zdroj: ČT24)

Česko dá rozpočtu NATO desítky milionů

Parlament zatím pro letošek schválil nasazení až 535 vojáků v Afghánistánu. Kromě posily v zemi se budou řešit také společné alianční výdaje. Pro příští rok totiž Atlantické alianci chybí v přepočtu zhruba 15 miliard korun. Podle dohody z istanbulského summitu přispějí členské země, Česko dá i přes napjatý rozpočet desítky milionů.

Anders Fogh Rasmussen:

„Když se mluví o NATO, většině lidí se vybaví vojáci, ale málokdo myslí na účetnictví. Jenže vojenské operace stojí víc než kdykoliv předtím, výdaje na obranu přitom ve všech zemích klesají.“

Čeští vojáci v Afghánistánu
Zdroj: ČT24