Tragický pád sila v Omlenici se dostal před soud

Český Krumlov - Tři muži se zpovídají před českokrumlovským soudem za pád smaltované věže s tekutým dusíkatým hnojivem v Omlenici, která v říjnu 2008 zavalila čtyři dělníky. Dva zahynuli a další dva se těžce zranili. Pracovníci firem, kteří se podíleli na opravě dvou sil, podle obžaloby po rekonstrukci věží nezajistili zátěžovou zkoušku. Údajně se tak dopustili obecného ohrožení.

Firma obžalovaného podnikatele Bohumila Doláka zajišťovala opravu dvou věží v Omlenici. Podle obžaloby ale pracovníci firmy rekonstrukci prováděli bez projektu a přesně určeného technologického postupu a používali repasované součástky. Zda je silo po opravě v pořádku, prý navíc zkontrolovali jen vizuálně bez zátěžových zkoušek.

Dolák ale dnes před soudem tvrdil, že osobně stavbu pravidelně kontroloval a jeho firma ani zátěžovou zkoušku vodou provádět neměla. Není mu prý jasné, proč nádrž praskla, vadný šroub to podle něj způsobit nemohl. „Chtěl bych vyjádřit lítost nad tím, co se stalo. Ale já ani mí lidé jsme havárii nezavinili. Příčina je někde jinde než v naší práci,“ uvedl Dolák.

Pozůstalí chtějí náhradu škody

Další obžalovaný, Jaroslav Lenhart, zajišťoval jako realizační manažer generální opravu sil. Podle obžaloby měl zkontrolovat a převzít stavbu, smlouvy ale podepisoval jen formálně, osobně se na převzetí nepodílel a nezajistil vodní zkoušku nádrže. Třetím mužem, který se zpovídá z obecného ohrožení, je Vadim Masopust, finanční manažer ZZN Pelhřimov, které smaltované věže na hnojivo patří. Stavbu převzal a do dokumentu dopsal, že nebyly shledány žádné závady, ačkoli podle obžaloby věděl, že zátěžovou zkoušku firma neprovedla.

Několik dní před tragédií se sila postupně naplnila dusíkatým hnojivem. V den havárie bylo v prasklé věži 631 tun kapaliny. Podle obžaloby byl plášť sila zkorodovaný a šrouby nevydržely hydrostatický tlak. Věž se pak roztrhla, začalo z ní vytékat hnojivo a zřítila se. V tu dobu opravovali zaměstnanci českobudějovické firmy záchytnou vanu pod silem. Dva muži zraněním na místě podlehli a další dva se těžce zranili. Jeden má po poleptání sliznic trvalé následky - přišel o čich a chuť.

Zemědělská firma požaduje po obžalovaných náhradu škody přes šest milionů korun a o odškodnění usilují také pozůstalí po obětech. Podle České inspekce životního prostředí havárie neohrozila životní prostředí. Většina hnojiva v zásobníku - 350 tun - vtekla do havarijní jímky. Dalších 50 tun zachytila spodní jímka. Na silnici a louku se dostalo pět tun roztoku, který hasiči zředili vodou.

Justice
Zdroj: ČT24