Volba ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů zůstává platná

Praha - Volba nového šéfa Ústavu pro studium totalitních režimů Jiřího Pernese zůstává platná. O volbě ředitele dnes znovu rada ústavu jednala kvůli tomu, že Pernes za komunismu studoval Večerní univerzitu marxismu-leninismu (VUML) a že o tom radu neinformoval. Rada nakonec neschválila návrh svého místopředsedy Patrika Bendy, aby bylo vypsáno nové výběrové řízení. Benda novinářům řekl, že proti se postavili čtyři členové sedmičlenné rady. „Byl podán návrh na nové výběrové řízení, který byl většinou členů rady zamítnut,“ uvedla radní a novinářka Petruška Šustrová, které na rozdíl od Bendy Pernesovy aktivity spojené s VUML nevadí.

„Já nechápu, proč by to měl být problém pro ředitele,“ uvedla Šustrová. Dodala, že na základě většinového rozhodnutí tak rada trvá na Pernesově volbě. Také Pernes sám informaci o VUML nepovažuje za důležitou. K jednání rady dnes Pernes řekl, že výsledek zasedání vítá. „Vynasnažím se, aby rada rozhodnutí nelitovala,“ uvedl s tím, že celá věc mu připadá jako kampaň proti jeho osobě.

Benda řekl, že podle zákona by ředitel ústavu neměl mít v životopise studium podobné VUML. „Mám pocit, že VUML spadá do obdobných směrů, jako jsou vysoké školy politické, bezpečnostní a vojenské. Z tohoto titulu mi přišlo, že zákon na toto částečně myslí, a to, že jsme to nevěděli, je poměrně zásadní informace. Stejně jako to, jakým způsobem to omlouval. To znamená, kdo nepracoval rukama, musel projít VUML nebo podobnou nalejvárnou, to mi připadá historika nehodný výrok,“ prohlásil Benda, syn zesnulého Václava Bendy, jednoho z prvních signatářů Charty 77.

Petruška Šustrová a Patrik Benda ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Historik Pernes ve volbě ředitele porazil dosavadního ředitele Pavla Žáčka, který v konkurzu neuspěl. Pernese, který se specializuje na dějiny českých zemí na přelomu 19. a 20. století a československé dějiny po roce 1945, zvolili radní do funkce ředitele 17. února. Ředitelské funkce se ujme 1. dubna. „Na tom není důvod nic měnit,“ konstatovala Šustrová.

Cílem výměny šéfa ústavu má být oslabení této instituce

Představitelé partnerských ústavů minulý týden ale na pražské mezinárodní konferenci o zločinech komunistických režimů uvedli, že cílem výměny šéfa českého ústavu pro výzkum totalitních režimů je oslabit tuto instituci. To samé se prý týká i odvolání ředitele obdobného ústavu v Rumunsku. Prohlášení podepsali například známý bojovník za lidská práva a bývalý čínský politický vězeň Harry Wu, předseda výboru pro politické záležitosti Parlamentního shromáždění Rady Evropy Göran Lindblad nebo biskup a europoslanec László Tökés, který byl jednou z klíčových postav rumunského odporu proti komunistickému režimu.