Kvůli lupičům se opozdí ukončení oprav na mostě Legií

Praha - Restaurátoři dnes zjistili, že na mostě Legií v Praze někdo strhal a ukradl měděný plech ze všech čtyř historických mýtných domků. Ke krádeži došlo přibližně v posledních třech týdnech. Podle restaurátora je škoda vyčíslena až na čtyři miliony korun. Opravy, které měly původně skončit v polovině roku, se tak minimálně o rok protáhnou. Čtyři mýtné domky, které stojí po obou stranách mostu Legií, se opravují od loňského roku. Lupičům hrozí až 8 let vězení.

Práci restaurátorů zkomplikovali zloději. „Dnes ráno jsme podali trestní oznámení na neznámého pachatele, informovali jsme policii a zároveň jsme požádali odbor krizového řízení magistrátu, aby prohlédl záběry z městského kamerového systému, zda tam nebudou nějaké indicie k dopadení pachatele,“ prohlásil mluvčí TSK Tomáš Mrázek.

Most Legií se nestal terčem vandalů poprvé

Reportáž Edity Valentové (zdroj: ČT24)

Restaurátoři budou muset vyrobit nový měděný plášť a navíc i rozebrat celou poškozenou dřevěnou konstrukci. Zloději totiž měděné oplechování střechy zřejmě odstříhali nůžkami a současně poničili i původní dřevěné opláštění a další historické prvky. Hrozí jim za to až 8 let vězení. Na mostě Legií ale nejde o první případ vandalismu. „V loňském roce vandalové vykopli sloupky zábradlí, tehdy ta škoda činila řádově statisíce korun,“ řekl Mrázek.

Sedmý most přes Vltavu po proudu řeky spojuje Národní třídu přes Střelecký ostrov s Újezdem a Malou Stranou. Slavnostního otevření se v roce 1901 účastnil i císař František Josef I. Most dostal jeho jméno, pak byl ale několikrát přejmenován. Mostem Legií je od roku 1990.