Nejsem žádný provokatér, říká svědek brněnské korupční kauzy

Brno - Podnikatel Jiří Štopl, jemuž si údajně měli říct o úplatek dva brněnští bývalí občanští demokraté Aleš Kvapil a Radovan Novotný, se v Hospodářských novinách distancoval od tvrzení, že by z jeho strany šlo o provokaci. Ke spolupráci s policií, která by přinesla důkazy proti oběma mužům, se prý rozhodl sám. O možné provokaci mluvili v této souvislosti jihomoravští občanští demokraté.

„Bylo to čistě z mé hlavy, nemám vazby na žádné politiky. Modré, oranžové, červené - nic takového,“ citují Štopla Hospodářské noviny. Štopl přiznal, že spolupráci s policií zvažoval kvůli předvolebnímu období, jeho rozhodnutí prý uspíšilo, když se dozvěděl, že policie se již o Novotného zajímá. Do úplatkářské aféry jsou zapleteni bývalý starosta Brna-Žabovřesk Kvapil a právě bývalý tajemník největší brněnské městské části Brno-střed Novotný.

Oba dva čelí podezření, že požadovali čtyřmilionový úplatek za přiznání potřebných povolení Štoplovým developerským aktivitám. Oba muži patřili k vlivným členům brněnské ODS, po propuknutí kauzy je strana vyloučila. Kvapilův advokát Robert Sedláček odmítl, že by si Kvapil řekl o úplatek. Kvapil i Novotný jsou nyní ve vazbě. Když budou uznáni vinnými, hrozí jim až 12 let vězení.