Zaměstnanci tráví čas brouzdáním po internetu - a firmy je sledují

Praha – Celých 75 procent zaměstnavatelů v Česku sleduje své zaměstnance. A programy, pomocí nichž mohou firmy sledovat, kam se v pracovní době připojují jejich zaměstnanci, jdou čím dál tím více na odbyt. Podniky hodlají tímto způsobem zamezit poflakování pracovníků na sociálních sítích, hraní her a internetových aktivitách, které nijak nesouvisejí s prací. Zaměstnanci těmito aktivitami tráví průměrně 1,5 hodiny denně. Psychologové ale upozorňují, že krátkodobé odreagování během pracovní doby může naopak výkonnost pracovníka zvýšit.

„Za poslední rok registrujeme zhruba šedesátiprocentní navýšení prodeje speciálního monitorovacího modulu, který zjišťuje, jestli zaměstnanci netráví čas na facebooku, brouzdáním na internetu či stahováním filmů,“ prohlásil Robert Kleiner ze společnosti truconneXion. Průzkum z roku 2009 prokázal, že zaměstnanci v tuzemským firmách tráví mimopracovními aktivitami v průměru pětinu pracovní doby.

Robert Kleiner:

„Češi chatují v pracovní době průměrně 1,5 hodiny denně.“

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Monitoring zaměstnanců je sice právně na hraně, ale někteří advokáti jsou přesvědčeni, že určitou kontrolu zaměstnavatelé nad pracovníky mít musí – a monitoring je tedy opodstatněný. „Cílem programů není zjišťovat, co konkrétně zaměstnanci na klávesnici píší ani obsah jimi otvíraných souborů nebo e-mailů,“ zdůraznil Kleiner.

Podle psychologů ale chvilková pauza během práce naopak může zaměstnance povzbudit. „Jestliže zaměstnanec v pracovní době pouze dvakrát relaxuje 15 minut hraním hry, tak takový odpočinek naopak může zvýšit jeho výkonnost a kreativitu. Je to lepší než chodit každou půlhodinu na cigaretu,“ podotkl psycholog Jiří Šimonek.