Za zdmi ústavů v Česku žije deset tisíc dětí a lepší to nebude

Praha - V Praze dlouhodobě ubývá zájemců o adopci i pěstounskou péči. Důkazem jsou čísla – v roce 2003 se do náhradní rodiny dostalo 115 dětí, loni jen 77. Nejtěžší je najít nový domov pro děti starší šesti let. Dětem v ústavech tak v posledních letech klesá šance na život v normální rodině. Počet žadatelů o adopce se jenom v Praze za loňský rok snížil na 121. Rodiče, kteří o adopci uvažují, mají obvykle zájem jen o děti do jednoho roku.

Daleko horší je tudíž situace u dětí starších šesti let. Adopce je u nich naprostou výjimkou a v poslední době ubývá i zájemců o pěstounskou péči. Důvodů může být několik - od složitého procesu, kterým náhradní rodiče musejí před osvojením dítěte projít, až po právní komplikace. Většina starších dětí totiž není právně uvolněná a mají tak stále kontakt se svými rodiči. Žadatelé potom samozřejmě z takové situace mají strach, tvrdí Jaroslava Lukešová z Dětského centra při FTN.

V počtu dětí, které žijí za zdmi ústavů, je Česko v Evropě na špičce, momentálně v dětských domovech a kojeneckých ústavech žije celkem deset tisíc dětí.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)