Ústecký kraj brání proplácení poplatků u Ústavního soudu

Ústí nad Labem - Ústecký kraj podal k Ústavnímu soudu kompetenční žalobu a žádá přerušení správního řízení, které s krajem vede ministerstvo vnitra kvůli proplácení zdravotnických poplatků. Ministerstvo považuje postup kraje při proplácení poplatků pacientům za nezákonný a počátkem ledna s ním zahájilo správní řízení stejně jako se třemi dalšími kraji - Zlínským, Jihočeským a Královéhradeckým. Začátkem února oznámilo, že řízení zahájí i se Středočeským, Pardubickým, Moravskoslezským a Libereckým krajem. Ústecký kraj zároveň podal návrh na ministerstvo vnitra, aby přerušilo správní řízení, které proti kraji zahájilo, až do finálního rozhodnutí Ústavního soudu.

Soud by měl podle Asociace krajů definitivně rozhodnout, zda je systém poskytování peněz na úhradu regulačních poplatků činností, kterou kraje zasahují do výlučné kompetence státu regulovat oblast veřejného zdravotního pojištění. Právě tím zdůvodnilo ministerstvo vnitra zahájení správního řízení, připomněla asociace v tiskové zprávě.

Žaloba Ústeckého kraje dorazila na Ústavní soud teprve včera. Soudci nejprve musí posoudit, zda ji vůbec mohou projednávat, teprve pak se pustí do skutečného prověřování. „Ústecký kraj samozřejmě argumentuje ve prospěch té varianty, že systém proplácení regulačních poplatků je ve výlučné kompetenci kraje, že to je jeho soukromoprávní aktivitou a že se tím nijak do kompetence státu v oblasti regulace poskytování zdravotní péče nezasahuje,“ uvedl generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek.   

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Zastupitelé Ústeckého kraje odmítli změnit systém hrazení zdravotnických poplatků na svém zasedání 1. února. Podle hejtmanky Jany Vaňhové (ČSSD) se vedení kraje domnívá, že má právo si o svém majetku a penězích rozhodovat. Přerušení správního řízení do pravomocného rozhodnutí o kompetenční žalobě požaduje kraj po ministerstvu vnitra.

Ústecký kraj zřejmě nebude jediný

Návrh k Ústavnímu soudu na zahájení řízení ve sporu o rozsah kompetencí státních orgánů a orgánů územní samosprávy podal kraj v pondělí. Předseda Rady Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) vyzval i další kraje, se kterými ministerstvo vnitra zahájilo správní řízení, aby postupovaly stejně jako Ústecký kraj. „Trváme na tom, že poskytování darů je plně v kompetenci krajů,“ řekl. Podobný postup jako Ústecký kraj plánuje také kraj Liberecký.

Regulační poplatky zavedl bývalý ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek. Systém byl od té doby upraven. Nyní se platí 30 korun v ambulanci a za položku na receptu, pokud je lék levnější než 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a za pohotovost 90 korun. Osvobozeny od poplatků v ambulancích jsou děti do 18 let. Snížil se jim navíc ochranný limit z 5 000 korun na 2 500 korun, stejně jako lidem nad 65 let.