Mateřská, důchody, poplatky – změní něco mimořádné schůze?

Praha - Mimořádná schůze sněmovny, na níž budou poslanci jednat o zvýšení mateřské na loňskou úroveň, bude podle očekávání ve středu 24. února od 09:00. Na žádost poslanců KDU-ČSL a ČSSD ji dnes svolal předseda dolní komory Miloslav Vlček (ČSSD). Úprava mateřské bude jediným bodem zasedání. Předkladatelé novely zákona z řad KDU-ČSL navíc v pozměňovacím návrhu chtějí, aby stát doplatil matkám dávku zpětně od ledna. A hned na čtvrtek 25. února připadá další mimořádná schůze. Sociální demokracie chce projednat třeba návrh zákona o krajském referendu, zrušení poplatků ve zdravotnictví, vyplacení mimořádného důchodu, předlohu o omezení lobbování a návrh na zrušení anonymních akcií.

Předlohy zařazené v programech svolaných mimořádných schůzí už byly na pořadech řádného a mimořádných zasedání dolní komory, která skončila minulý pátek. Poslanci neprojednali takřka nic, pravici se totiž dařilo jednání zdržovat. Zejména ODS a TOP 09 jsou proti všem návrhům, které by zvýšily rozpočtový schodek.

„Mám obavu, že to bude velká taškařice, že to zase bude přehlídka marného času,“ řekl ČT předseda lidovců Cyril Svoboda. S návrhem svolat mimořádnou schůzi přišla v pátek právě jeho strana poté, co poslanci ukončili řádnou lednovou i všechny mimořádné schůze kvůli obstrukcím. K lidovcům se pak přidala i ČSSD, o svolání musí totiž požádat nejméně 40 poslanců, lidovců je v současnosti devět. Půjde o třetí, závěrečné čtení zákona.

O zvýšení mateřské usilují tři politické strany: ČSSD, KSČM a lidovci, předlohu by měli podpořit i zelení. Sociální demokraté, komunisté a KDU-ČSL mají ve sněmovně dohromady 105 hlasů, se zelenými 109, takže v případě potřeby přehlasují i senátní či prezidentské veto. Naopak proti je ODS a TOP 09. Nelíbí se jim, že opatření by znamenalo další zátěž pro státní rozpočet ve výši zhruba 1,5 miliardy korun pro tento rok.

Výroky poslanců:

Cyril Svoboda (KDU-ČSL): „Bez našich hlasů nebude 101 hlasů ani na 13. důchody, ani na nemocenskou, ani na plošné zrušení poplatků ve zdravotnictví. A my říkáme, že pro to ruku nezvedneme.“

Bohuslav Sobotka (ČSSD): „Těmito návrhy jsme v praxi jasně odmítli návrhy ODS na to, aby nyní byly vyhlášeny čtyřměsíční placené prázdniny pro Poslaneckou sněmovnu.“

Petr Tluchoř (ODS): „Nikdo nikdy nemluvil o předvolebních prázdninách. My jsme jen říkali, zanechme této předvolební populistické propagandy na půdě sněmovny.“

Od ledna stát vyplácí na mateřské 60 procent místo 70 procent příjmu. Současně se snížil i denní vyměřovací základ, ze kterého se mateřská počítá, a to ze 100 procent na 90 procent. Pokud tedy žena před nástupem na mateřskou vydělávala 20 000 korun, dostává na mateřské o 3 150 korun méně než loni. Snížení mělo platit jeden rok.

Den poté

Ve čtvrtek by se poslanci měli nejprve zabývat sociálnědemokratickým návrhem zákona o krajském referendu, který vetoval Senát. V prvním čtení mají podle programu jednat o předloze ČSSD a Strany zelených na zrušení listinných akcií na majitele a poslaneckém návrhu o regulaci lobbingu. Ve druhém čtení jsou v programu vládní návrhy zákonů o veřejných zakázkách a o omezení podpory slunečních elektráren. Poslanci by měli v tomto čtení projednat i dva obdobné návrhy na zrušení poplatků ve zdravotnictví - jeden ČSSD, druhý KSČM - a návrh sociální demokracie na vyplacení mimořádného důchodu 2 400 korun z dividend ČEZ.