Nový pražský arcibiskup převezme arcidiecézi 10. dubna

Praha - Nově jmenovaný pražský arcibiskup Dominik Duka převezme arcidiecézi 10. dubna, tedy první sobotu po Velikonocích. Slavnostní bohoslužba se bude konat za přítomnosti kněží i veřejnosti v 10:00 ve svatovítské katedrále v Praze. Duka o tom dnes hovořil s kardinálem Miloslavem Vlkem, jehož ve funkci pražského arcibiskupa nahradí. Při setkání zdůraznil nutnost kontinuity dalšího vývoje v arcidiecézi. „Připomenul zásadu, která se při přípravě na kněžství bohoslovcům klade na srdce: po určitou dobu nic neměnit,“ uvedl mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

Duka, který převzal klíč od Arcibiskupského paláce, sbírku právních norem a
katalog arcidiecéze, s Vlkem hovořil při obědě o úkolech pražského arcibiskupa obecně, ale i o úkolech, které před novým pražským arcibiskupem stojí v nejbližší době. Duka prý také vyzval Vlka, aby byl k dispozici pro pastorační spolupráci v arcidiecézi.

Na svátek sv. Petra a Pavla, tedy 29. června, Duku čeká také cesta do
Vatikánu, kde by měl převzít od papeže Benedikta XVI. pallium, tedy
speciální součást oděvu metropolity. Obléká se kolem krku, dva volné konce
pak splývají po hrudi a zádech.

Vstup Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Klaus věří, že bude jmenování Duky prospěšné

Dominika Duku na Pražském hradě přivítal i prezident Václav Klaus, který při té příležitosti uvedl, že věří, že jmenování Dominika Duky novým pražským arcibiskupem bude prospěšné pro Českou republiku i pro církev. Duka věří, že bude moci sloužit společnosti a chtěl by přispět k tomu, aby lidé žili „jako ve vánoční atmosféře“. Duka chce pomoci k přijetí mezinárodní smlouvy České republiky a Vatikánu i k řešení vlastnictví katedrály svatého Víta, o tom se ale na dnešním setkání nemluvilo. „Je to ještě předčasné, ještě nejsem zasvěcen do celé problematiky, ale budu se snažit o to, aby všichni občané České republiky věděli, že katedrála jistým způsobem je naší katedrálou, myslím tím českou katedrálou,“ řekl Duka.

Duka také prezidenta seznámil s datem předání pražské arcidiecéze a podotkl, že věří v dobré sousedské vztahy, Arcibiskupský palác totiž sídlí hned vedle Hradu. Duka má ke Klausovi blízko. V minulosti se pravidelně setkávali před Vánoci na Hradě a účastnili se spolu také tradičních výstupů na Sněžku při pouti svatého Vavřince.

O svých prvních plánovaných krocích v novém úřadě ještě nechtěl Duka
hovořit, musí se prý teprve „rozkoukat“, poučit se a seznámit se s lidmi.
Za svou prioritu by označil zlepšování vztahů mezi církví a společností.
Posláním církve je podle Duky pomoci společnosti najít cestu v etických a
duchovních otázkách. Církev by také měla hledat nový způsob komunikace s
lidmi.