Lídrem středočeských zelených bude místopředseda Pelc

Praha - Volebním lídrem Strany zelených ve středních Čechách se stane první místopředseda a náměstek ministra životního prostředí František Pelc. V čele sněmovní kandidátky vystřídal místostarostu Psár Jiřího Janatu, který je na nové listině druhý. O změnách na kandidátce rozhodla dnes krajská konference středočeských zelených. Původní kandidátní listina zelených ve Středočeském kraji pro plánované předčasné volby doznala na předních místech i dalších změn. Ze třetího místa se bude o křeslo v dolní komoře ucházet tamní předsedkyně Alena Šálová. Vyměnila si pozici s místostarostou Semčic Jiřím Čejkou, který je na listině nyní čtvrtý. Pětici uzavírá nová tvář, ekolog Lukáš Tůma. V Pardubickém kraji se do čela zelené kandidátky postaví romská aktivistka Lucie Horváthová.

Bývalého unionistu Pelce zvolili prvním místopředsedou Strany zelených delegáti sjezdu, který se uskutečnil loni na podzim. Pelc je náměstkem ministra životního prostředí. O podobě kandidátních listin jednají dnes zelení i v Plzeňském, Karlovarském a Pardubickém kraji. O konečné podobě všech listin rozhodne v neděli v Praze stranická republiková rada.

Přesuny provedli zelení už dříve v dalších listinách. Například pražským lídrem bude místo bývalého radního Petra Štěpánka předseda Strany zelených Ondřej Liška. Expředseda, poslanec Martin Bursík bude do sněmovny kandidovat z prvního místa v Ústeckém kraji.

Pardubické zelené povede do voleb aktivistka Horváthová

Zelené v Pardubickém kraji povede do sněmovních voleb romská aktivistka Lucie Horváthová. Osmadvacetiletá sociální antropoložka má šestiletou praxi ve státní správě a už kandidovala na šesté pozici do Evropského parlamentu. Zelení dnes také zvolili nové vedení krajské organizace. Dosavadního předsedu Josefa Ehrenbergera vystřídal Jiří Malík, řekla ČTK Horváthová.