Nafukovací střevo s nádory varuje v nákupních centrech před rakovinou

Praha – Rakovinou tlustého střeva onemocní v České republice ročně více než osm tisíc lidí. V Evropě s tímto číslem držíme už řadu let smutné prvenství. Jednoduchou pomocí je přitom prevence a kontrola, kterou ale řada lidí podceňuje. Občanské sdružení Onkomaják proto připravilo speciální kampaň s názvem Střevotour, která má lidem poskytnout potřebné informace a hlavně je přesvědčit, aby prevenci nepodceňovali.

Mezi nejohroženější skupiny patří muži kolem padesáti let. Vedle vynechávání pravidelných lékařských kontrol patří mezi hlavní příčiny nemoci obliba tučných jídel a nedostatek pohybu. Před začínajícím onemocněním může varovat například nenadálé snížení váhy, chudokrevnost nebo bolest břicha. „Příznaky onemocnění ale často přicházejí až v době, kdy už se s ním těžko bojuje,“ upozornil přednosta Ústavu všeobecného lékařství 1. LF UK Bohumil Seifert.

Vyšetření tlustého střeva ročně zachrání čtyři tisíce životů

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Lidé nad padesát let mají vyšetření tlustého střeva zdarma. Celá procedura přitom trvá jen několik minut a ročně zachrání čtyři tisíce životů. „Endoskopické vyšetření tlustého střeva je poměrně nenáročné a poměrně nebolestivé vyšetření. Přesto z něj pacienti mají velký strach,“ uvedl přednosta interní kliniky 1. LF UK Miroslav Zavoral.

Během kampaně Střevotour se lidé dozví například příznaky nemoci, i to, jak se dá léčit. Celou akci provází maketa tlustého střeva, kde jsou formou letáků a plakátů vystaveny veškeré potřebné informace. Nafukovací střevo lze projít i v doprovodu gastroenterologické sestry nebo studentů medicíny, kteří zodpoví i případné dotazy. Kampaň je nyní umístěna v nákupním centru na pražském Andělu, na konci února bude v Plzni. Zamíří i do Chomutova, Liberce, Ústí nad Labem, Brna nebo Olomouce.

Kampaň proti rakovině tlustého střeva
Zdroj: ČT24