Chybí krev. V Česku ubývá dobrovolných dárců

Praha - V Česku ubývá dobrovolných dárců krve. I když je u nás ročně provedeno asi 400 tisíc odběrů, počet dárců stále klesá. Podle lékařů za to může také nabídka placených odběrů krevní plazmy. Občanské sdružení Zdraví-život se proto snaží podporovat dobrovolné dárcovství a přesvědčit především lidi, kteří můžou nabídnout nedostatkové krevní skupiny. Zjistit, které krevní skupiny jsou potřeba ve vašem kraji, můžete na webových stránkách projektu Krevní barometr.

Odběr krve není složitou operací: zacvičit rukou, napíchnout žílu a za několik minut je odběr hotov. Například na transfuzním oddělení pražské fakultní nemocnice v Krči je provedeno zhruba 10 tisíc odběrů ročně.

„Začala jsem v létě před půl rokem. Protože jsem měla děti na prázdninách, měla jsem čas a byla potřeba krev,“ vypráví dárkyně krve Petra Vágnerová. „Teď budu chodit častěji,“ dodává.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

„Dárce nemusí přijít nalačno. Naopak je dobré, když přijde po lehké snídani, měl by se od večera vyvarovat nějakých výjimečných fyzických aktivit,“ vysvětluje Petr Turek, primář transfuzního oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice, jak má dárce na odběr přijít připravený.

Mezi dárci krve převažují mladí lidé. Praha s velkým počtem vysokoškoláků má tedy v tomto ohledu výhodu. Přesto metropole s krví nevystačí a musí ji dovážet z dalších míst. Právě v hlavním městě je totiž kvůli velkému počtu zákroků spotřeba krve nejvyšší.