Na Ústecku bude největší bitva, říká o volbách Martin Bursík

Praha – Především pevným postojem proti prolomení limitů těžby uhlí chce bývalý předseda Strany zelených Martin Bursík získat hlasy v Ústeckém kraji, kde je volebním lídrem. Bursík se tak ve volbách střetne s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, místopředsedou občanských demokratů Petrem Gandalovičem nebo Milošem Zemanem, který kandiduje za svou Stranu práv občanů. „Rozhodl jsem se jít kandidovat na Ústecko, kde to je hodně obtížné. Bude tam asi největší bitva z celé České republiky,“ uvedl Bursík v pořadu ČT Hyde Park.

Otázka prolomení územně ekologických limitů je podle Bursíka pro Ústecký kraj klíčová. „To téma má v sobě hodně symboliky, protože když se v roce 1991 limity těžby určovaly …, šlo o to dát kraji jinou perspektivu, než jsou těžba uhlí, bourání vesnic, odlesňování části Krušných hor, pálení uhlí, emise, hluk.“

Ústecko se podle Bursíka musí vymanit z minulosti, která byla především určena právě těžbou, zatímco budoucnost je třeba postavit na něčem jiném. „Je to boj o jiný hodnotový systém,“ vysvětluje Bursík. „Alternativu nedokáže nabídnout lidem nikdo jiný než Strana zelených.“

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Na Ústecku se pohybují různí kmotři, kteří to diktují

„Stojí za to zabojovat, aby naše děti vyrůstaly v zemi, kde nediktují podmínky elektrárenské a uhelné společnosti,“ říká Martin Bursík.

Skrze téma prolomení těžebních limitů se Bursíkovi ukazují další výrazné problémy regionu, kterými se hodlá zbývat. „Téma územně ekologických limitů, které logicky bude hlavním tématem kampaně, souvisí s dalšími tématy, kvalita života, životní prostředí… Souvisí také s tématem korupce, propojení politiky s různými byznysmeny, navíc v Ústeckém kraji je hodně divoko, tam se pohybují za politiky různí kmotři, kteří to diktují,“ popisuje situaci v kraji Bursík.

Potřebnou energii není podle Bursíka třeba získávat z uhlí nebo pomocí jaderné energetiky. Cestu vidí v úsporách, především v zateplení domů, a dále v elektrárnách na plyn či biomasu. „Není potřebné prolamovat územně ekologické limity, není potřebné stavět nové Temelíny. Stačíme pokrýt spotřebu,“ tvrdí Bursík.

Když vyvážíme elektřinu, vyvážíme životní prostředí

„V tuhle chvíli něco mezi čtvrtinou a třetinou elektřiny vyvážíme do zahraničí, čímž vlastně vyvážíme životní prostředí. Tomu se nadá zabránit, máme liberalizovaný trh. Ale znamená to, že máme elektřiny přebytek,“ komentuje Bursík současnou energetickou politiku.

Fischerova vláda umožňuje škodlivé a nebezpečné projekty

Jako motivaci pro vstup do volebního klání Bursík jmenuje - kromě vůle pomoci zeleným - především rozpaky z vládnutí kabinetu Jana Fischera. „Důvody byly dva. Prvním důvodem byla zhruba před měsícem vážná prosba (předsedy strany) Ondřeje Lišky, abych pomohl a posílil tým Strany zelených ve volbách. A za druhé jsem začal pozorovat, že Fischerova vláda, při vší úctě a sympatiích, které veřejnost má, umožňuje posouvat dopředu velmi škodlivé a nebezpečné projekty pro českou krajinu, které jsou nevratné,“ varuje Bursík.