Vesecká podala dovolání k Nejvyššímu soudu kvůli Ludmile Brožové-Polednové

Praha - Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká podala dovolání k brněnskému Nejvyššímu soudu v souvislosti s kauzou Ludmily Brožové-Polednové, prokurátorky v procesu s Miladou Horákovou. Trestní stíhání Polednové Vrchní soud v Praze začátkem února ukončil, důvodem bylo promlčení skutku. Zrušil tak dřívejší rozsudek osmi let vězení za spolupachatelství na vraždě, které vyměřil městský soud. Vesecká dává za pravdu městskému soudu. Domnívá se, že se jednalo o spolupachatelství, a promlčecí lhůta tedy ještě neuběhla.

"Dovolání směřuje proti usnesení Vrchního soudu v Praze ze dne 4. února 2008, kterým bylo trestní stíhání obviněné JUDr. Ludmily Polednové
zastaveno, neboť se nelze ztotožnit se závěry o promlčení trestního stíhání," uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Pavel Foltán.

Odvolací soud, který stíhání Brožové-Polednové zastavil, usoudil, že role bývalé prokurátorky nebyla v procesu s Miladou Horákovou natolik zásadní, aby ji šlo kvalifikovat jako vraždu. „Náš senát došel k závěru, že to není spolupachatelství, že to je účastenství ve formě pomoci,“ zdůvodňuje mluvčí Vrchního soudu v Praze Jan Fořt.

Podle říšského zákona, který platil v době procesu s Miladou Horákovou, platila u podobných skutků pětiletá promlčecí lhůta. Soud tedy čin Polednové prohlásil za promlčený. Rozsudek byl historicky prvním v této kauze.

Vrchnímu státnímu zastupitelství se ale rozhodnutí nelíbilo a využilo možnosti dovolání. Podle něho se jednalo v případě Polednové o spolupachatelství na vraždě, což je trestní čin, který ještě promlčen nebyl.