Kurz létajících miminek prošetří policie

Praha - Kurzem létajících miminek, o kterém informovala v neděli ČT24, se začne zabývat policie, která chce prozkoumat, zda cvičení není trestným činem. Metoda vzbudila bouřlivé diskuze nejen mezi veřejností, ale i v odborných kruzích. Instruktorka létání miminek tvrdí, že metoda je bezpečná a nikoho do ní nenutí. Pravidelné létání podle ní prokrví tělo i mozek, posílí svaly a zbaví miminko bolestí bříška. Dětští lékaři ale považují cviky za nebezpečné.

„Budeme prověřovat, zda v této věci došlo nebo nedošlo ke spáchání protiprávního jednání. V rámci šetření budeme analyzovat i nesestříhaný záznam České televize,“ uvedl pro ČT mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. Instruktorka kurzu Blanka Kolářová-Sudíková považuje celou kauzu za cílený útok. „Je za tím to, že děláme ty věci trošku jinak. Bohužel tam vnímám postoj, že kdo to dělá jinak, tomu to musíme zakázat,“ posteskla si Kolářová-Sudíková.

Instruktorka kurzu Blanka Kolářová-Sudíková:

Advokát Tomáš Sokol:

„Jistě si lze představit některé praktiky, které nenaplňují skutkovou podstatu týrání a přitom pro dítě nejsou vhodné. A mohou v krajním případě vést až k tomu, že je dítě rodičům odňato.“

Metoda létání miminek přišla do Česka před několika lety z Východu. Podle instruktorky má zpevnit svaly, prokrvit tělo, pomoct od bolestí bříška a vytvořit vzájemnou důvěru. Policie hodlá prozkoumat především konkrétní obsah cvičení a jak to působí na děti. Při posuzování protiprávnosti cvičebních metod dostanou hlavní slovo odborné posudky lékařů. V centru aktivního mateřství kurzy létání miminek rušit nechtějí.

Blanka Kolářová-Sudíková
Zdroj: ČT24