Topolánek žádá Pecinu, ať prošetří údajnou korupci kolem gripenů

Praha - Předseda ODS Mirek Topolánek vyzval ministra vnitra Martina Pecinu, aby podnikl kroky k co nejrychlejšímu prošetření dodávek stíhaček Jas-39 Gripen do Česka. Pecina by podle Topolánka měl zohlednit nedávné výsledky vyšetřování kauzy v Británii. Zdejší protikorupční úřad minulý týden obžaloval bývalého agenta britského zbrojařského koncernu BAE, rakouského obchodníka Alfonse Mensdorffa-Pouillyho, kvůli korupci kolem prodeje gripenů do Česka, Maďarska a Rakouska.

„Podezření britského úřadu, že v celé kauze byli korumpováni a zkorumpováni čeští politici nesmí být zameteno pod koberec,“ prohlásil Topolánek. Podle něj kauza gripenů poškozuje obraz Česka v zahraničí.

Místopředseda ODS Petr Nečas obvinil z podílu na kauze představitele ČSSD, kteří o prodeji a později o pronájmu stíhaček jednali. Podle něj bývalý sociálnědemokratický ministr zahraničí Jan Kavan v záběru skryté kamery švédské televize mluvil o tom, že řada politiků úplatek v kauze přijala. „Podle našeho názoru jakékoliv vyjádření ODS k údajné korupci při nákupu stíhaček gripen je nutno brát s velkou rezervou,“ reagoval na prohlášení ODS Jeroným Tejc ČSSD. Občanští demokraté se podle něj snaží se zakrýt fakt že nemají v tuto chvíli ve sněmovně žádný smysluplný program a dopouští se jen obstrukcí, uvedl Tejc. Poslanec také odmítl souvislost mezi ČSSD a kauzou gripeny. Navíc podle něj ODS mezi roky 2006 a 2009 kontrolovala ministerstvo vnitra i spravedlnosti a měla čas zjistit, zda skutečně došlo ke korupci.

Kauzou gripenů se dvakrát zabývala česká protikorupční policie. Podle Nečase sice konstatovala, že ke korupci došlo, v žádném případě ale nepadlo konkrétní obvinění. „Došlo k odložení tohoto případu policií dvakrát. Poprvé, když byl ministrem vnitra člověk ze sociální demokracie. Podruhé tehdy, když se stal ministrem vnitra člověk velice blízký sociální demokracii,“ prohlásil Nečas.