Češi stále podceňují ochranu svých osobních údajů

Praha - Z Česka se pomalu stává stát „Velkého bratra“. Stát i firmy nám stále častěji vstupují do života, a to pod rouškou ochrany majetku nebo zdraví. Jedná se o evidenci pro nákup léků, studiu na školách, sčítání lidu, sociálních sítích nebo bezpečnostních kamerách. Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) dostává každým rokem o třetinu více stížností. Občané ale stále ochranu soukromí podceňují. To se týká především mládeže, která často prozrazuje na sociálních sítí své osobní údaje. ÚOOÚ v nedávné době kritizovalo ministerstvo zdravotnictví za snahu vést dokumentaci lidí kupujících si léky s pseudoefedrinem. Do hledáčku úřadu se ale dostalo i ministerstvo školství – to podle něj vede příliš obsažnou databázi o dětech a studentech.

„Lidé se na nás stále více obrací se svými problémy,“ řekl Igor Němec, předseda ÚOOÚ. Největším problémem ochrany soukromí je podle něj v současnosti podceňování tohoto tématu jak soukromými, tak i státními institucemi.

Igor Němec:

„Rozvoj technologií, jakými jsou například kamerové systémy, je obrovský. To způsobuje, že jsme zavaleni stížnostmi.“

Interview ČT24


V Senátu existuje výbor, který úřadu slouží jako politická opora. „Je to stálá komise pro soukromí. Téma je tím pádem zastoupeno i mezi politiky,“ prohlásil Němec. Ten rovněž tvrdí, že téma ochrany soukromí je nové a právníci jsou stále krok za novými technologiemi. Úřad řeší především užívání kamer, ať už ve školách, na ulicích, nebo v nemocnicích. Dalším jeho úkolem je příprava legislativy. „Nemine den, kdybychom nepřípomínkovali nějaký zákon týkající se ochrany soukromí,“ tvrdí Němec. Důležité je rovněž seznámení dětí s tímto tématem.

Za porušení práv na soukromí hrozí pokuta či nápravná opatření

„Žijeme ve svobodné společnosti a každý z nás si může zvolit, do čeho se zapojí,“ míní předseda. Mládež podle něj ochranu svého soukromí stále podceňuje. Při vstupu na internet souhlasí se všemi podmínkami, aniž by text četla. Za porušení soukromí mohou být udělovány pokuty. Ty mohou být až 10 milionů korun. „Zatím největší pokutu jsme udělili 3,5 milionu jedné bance,“ konstatoval Němec. Kromě pokuty je možné udělit nápravná opatření.

ÚOOÚ měl v posledních týdnech přestřelku s ministerstvem zdravotnictví kvůli prodeji léků na průkaz. Ministerstvo požaduje dokumentaci osob kupujících si léky s pseudoefedrinem, z nějž se dají vyrábět drogy. „Ministerstvo v současné době projednává zákon, který by to umožnil,“ řekl Němec. „Když se má zasáhnout do soukromí, tak se to musí vyjádřit zákonem,“ dodal Němec.

Lékárníci v současné době po kupujících stejně chtějí občanské průkazy, ale nemohou dohledat dotyčné v databázi. Zájemce si tak lék může koupit ve vedlejší lékárně. „Nebezpečné není jen vést databázi, ale hlavně propojování informací o občanech,“ míní Němec. Data sbíral po určitou dobu již Státní ústav pro ochranu léčiv, ale musel je následně smazat.

Ministerstvo školství podle Němce eviduje příliš mnoho dat o dětech

Konflikt mezi ÚOOÚ a ministerstvem školství je dalším důležitým tématem. Ministerstvo podle něj špatně spravuje školní matriky. Sbírá data o všech studentech k výzkumným účelům. Dá se tak rychle identifikovat každý žák. „Dnes je již určena lhůta, po kterou může mít uložena data,“ řekl Němec. Známky či údaje o postižení dítěte jsou tak nyní uchovány pouze po limitované období.

Léky
Zdroj: ČT24