Za vraždu řidiče PPL uložil soud výjimečné tresty

Praha - Za vraždu řidiče kurýrní společnosti PPL a další trestné činy půjdou Miroslav Battya na 21 let a Tomáš Němeček na 16 let do vězení. Výjimečné tresty jim dnes vyměřil pražský vrchní soud. V odvolacím jednání každému o rok zpřísnil tresty, které jim loni v říjnu uložil středočeský krajský soud. Battya řidiče zastřelil v listopadu 2008 v Říčanech u Prahy. Oba odsouzení pak auto PPL s tělem oběti převezli k obci Nupaky u Prahy a zapálili.

Dnešní rozsudek je pravomocný, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu. Předseda odvolacího senátu Martin Zelenka připomněl, že vedle dnes uložených trestů si má Battya odpykat ještě další asi dva roky a Němeček 18 měsíců z předchozích odsouzení za jiné kriminální činy. Oba se dopustili trestných činů vraždy a poškozování cizí věci. Battya skutek spáchal jako zvlášť nebezpečný recidivista. Soud jej vedle toho uznal vinným i z nedovoleného ozbrojování kvůli přechovávání nábojů a revolveru, kterým řidiče zastřelil.

Událost se stala 19. listopadu 2008 večer. Oba muži řidiče vylákali do Říčan, aby jej okradli. Když zaparkoval, tak jej Battya za přítomnosti Němečka dvakrát střelil - do krku a hlavy. Muž na místě zemřel. S vozidlem společnosti pak odjeli k obci Nupaky, kde od řidiče a z auta sebrali tržbu přes 176.000 korun a DVD rekordér v ceně 6000 korun. Vozidlo i s tělem oběti pak polili benzínem a zapálili, aby zničili důkazy.

Podle pražského vrchního soudu se oba odsouzení sice přiznali, že byli na místě činu, střelbu však svalovali jeden na druhého. „Ty jsi pak vyšel za mnou a začal jsi střílet,“ řekl dnes Battya Němečkovi při konfrontaci. „Tohle, co tady teď říkáš, sám moc dobře víš, že je to nesmysl a nezakládá se na pravdě,“ reagoval Němeček. „V žádném případě jsem nestřílel, nejsem vrah,“ řekl pak soudu.

Středočeský krajský soud, který Battyovi uložil trest 20 let a Němečkovi 15 let vězení, ve svém verdiktu uvedl, že řidiče zastřelil jeden z nich. Odvolací senát to prvoinstančnímu soudu vytkl. „Lze učinit jednoznačný závěr, že oním střelcem byl obžalovaný Battya,“ uvedl Zelenka při odůvodnění rozsudku.