Winter Survival v Jeseníkách prověří schopnosti vojáků

Ostrava - Hned tři družstva odstoupila po první pondělní etapě nejtěžší armádní soutěže Winter Survival, která se odehrává v Jeseníkách. Závod vzdaly týmy z Belgie, Slovenska a jedno polské družstvo. V mezinárodním mistrovství v zimním přírodním víceboji tak pokračuje 15 družstev. Horský terén prověří schopnosti očekávané od vojenské jednotky pracující v neznámém prostředí. Vojáci se musí vypořádat s více než půl metrem sněhu, noční teplotou okolo dvaceti pod nulou a náročnými úkoly. Akce odstartovala v pondělí simulovaným přenosem zraněného a nočním orientačním během.

„Tři týmy vyřadil pondělní desetikilometrový přesun horským terénem a dále noční orientační závod. Členové těchto družstev měli například odřeniny pat, další odstoupili kvůli vyčerpání. Nic vážného se jim tedy nestalo,“ uvedl mluvčí závodu Pavel Pazdera.

Dnes a ve středu týmy čeká druhá etapa klání, která je z celého závodu nejnáročnější. Vojáci při ní budou muset překonat padesátikilometrovou vzdálenost horským terénem s povinnou výbavou a plnit obtížné úkoly typu zdolávání skalních útvarů, přírodních a umělých překážek pomocí lan či poskytnutí první pomoci. Noci tráví ve volné přírodě.

„V noci může být podle odhadů až 20 stupňů pod nulou. To nám však nevadí, účelem závodu je skutečně prověřit připravenost vojáků na úkoly v neznámém zimním horském terénu,“ vysvětluje mluvčí Pazdera.

Na náročnou trasu vyrazila také jedna žena

Tradičně se závodu účastní družstva vojenských škol nebo vojenské policie. Na náročnou trasu si letos troufla také jedna žena. Kromě nástrah pořadatelů musí počítat i s třetím stupněm lavinového nebezpečí, který v oblasti platí od pátku. Závod je ale podle organizátorů bezpečný, protože vede mimo lavinové katastry. Třetí a poslední etapa jedinečné akce je na programu ve čtvrtek. Vítěze vyhlásí pořadatelé v pátek na Ovčárně.