Plzeňské úřady umožní pochod neonacistů

Plzeň - Plzeňský centrální obvod dnes nezakázal shromáždění, jež do centra města svolali na březen a duben tři muži, zřejmě pravicoví radikálové. Úřad své rozhodnutí odůvodnil tím, že nemá pro zákaz zákonné důvody. Jeho krok podpořil i magistrátní odbor bezpečnosti. Všechna shromáždění hodlají ale úředníci monitorovat spolu s policií. Svolavatelé avizují účast 100 až 400 lidí.

„Důvody k zákazu v tuto chvíli obvod nemá. Musel by například dokázat, že skutečný účel shromáždění je jiný než ten nahlášený nebo že cílem shromáždění je vyzývat k popírání či omezování práv dalších osob. Důkazy v takových případech musí být nezpochybnitelné, jednoznačné a prokazatelně doložitelné,“ uvedl úřad v tiskovém prohlášení.

Akce, jejichž oficiálním účelem je podpora politickým vězňům, svolali Tomáš Vondrášek, Michal Hilák a Marek Henzl. Starosta obvodu Jiří Strobach před nedávnem upozornil, že podle jeho informací jde o členy skupiny Autonomní nacionalisté Plzeňsko. Skupina se podílela na organizování pochodů pravicových radikálů Plzní, další skupiny působí i jinde a podle policie spolupracují s Národním odporem a krajně pravicovou Dělnickou stranou.

Zakladatelka Ligy proti antisemitismu Věra Tydlitátová minulý týden uvedla, že extremisté myslí označením „političtí vězni“ své soukmenovce zadržené při rozsáhlých raziích po žhářském útoku na malou Natálku ve Vítkově i další aktivisty zatčené při raziích pro propagaci neonacismu.