Shromáždění v Plzni zřejmě svolávají neonacisté

Plzeň - Za svoláním pochodů, které se mají uskutečnit v březnu a dubnu v Plzni, zřejmě skutečně stojí neonacisté. Podle informací starosty centrálního obvodu Jiřího Strobacha jsou svolavatelé členy skupiny Autonomní nacionalisté Plzeňsko. Policie zatím toto nepotvrdila. Obvod, který oznámení o shromážděních obdržel ve středu, nyní čeká na její stanovisko i vyjádření odboru bezpečnosti magistrátu. Zakázat akci může do pondělního odpoledne.

„Shromáždění za účelem podpory politickým vězňům svolávají tři fyzické osoby. Podle mých informací jsou členy té skupiny,“ potvrdil Strobach. Kvůli nahlášeným akcím se dnes v Plzni sešli zástupci úřadu s policií. Policejní mluvčí Martina Hábrová pouze uvedla, že policie připravuje stanovisko, které zveřejní v pondělí.

Autonomní nacionalisté Plzeňsko se podíleli na organizování několika pochodů pravicových radikálů Plzní, další skupiny působí i v jiných regionech a podle policie spolupracují s Národním odporem a krajně pravicovou Dělnickou stranou.

V pondělí se sejde expertní skupina

Podle Plzeňského deníku akce svolali Tomáš Vondrášek, Michal Hilák a Marek Henzl. Strobach jména potvrdil. Shromáždění se mají uskutečnit v termínech od 6. března každou sobotu až do 24. dubna. Zakladatelka Ligy proti antisemitismu Věra Tydlitátová deníku řekla, že extremisté myslí označením „političtí vězni“ své soukmenovce, které policie zadržela při rozsáhlých raziích po žhářském útoku na malou Natálku ve Vítkově i další aktivisty, kteří byli zatčeni při raziích pro propagaci neonacismu.

Podle radního pro bezpečnost Roberta Houdka se v pondělí sejde expertní skupina, která vznikla po loňském pochodu neonacistů městem. „Pokud dospějeme k názoru, že bychom pochod neměli dovolit, pak stihneme odůvodnění napsat,“ uvedl Houdek. Osobně se ale domnívá, že legislativně nelze akci zakázat. „Musíme prokázat dopředu, že tam dojde k porušení zákona, což nelze,“ uvedl. Pravý důvod akce totiž svolavatelé většinou až do poslední chvíle tají, úřady ale musí rozhodovat hodně dopředu.

Po zkušenostech z loňska má prostranství před hlavní plzeňskou synagogou, ale i v Kopeckého sadech a v určitých termínech také před obchodním centrem Plaza v centru vyblokovány pro své akce plzeňská židovská obec.

Svolavatelé březnových a dubnových akcí avizují účast 100 až 400 lidí a trasa je od obchodního centra Plaza přes Palackého náměstí, Solní ulicí až na náměstí Republiky. Kopíruje tedy loňský pochod neonacistů, který se konal 14. března. Úřad tehdy akci zakázal, ale kvůli nekvalitně odůvodněnému rozhodnutí musel soud zákaz zrušit. Neonacisté tehdy akci nazvali Pochod proti sionismu. Za výroky pronášené během ní na adresu Židů byl potrestán dvaadvacetiletý Plzeňan Tomáš Babka, jenž tehdy pochod svolal. Dostal zatím nepravomocný trest 300 hodin obecně prospěšných prací.