Armáda zastavila povinné očkování vojáků

Praha - Armáda zastavila povinné očkování osmi tisíc vojáků proti prasečí chřipce. Napříště bude o nutných vakcinách pro vybrané skupiny rozhodovat pouze hlavní hygienik Michael Vít. Rozhodla tak Bezpečnostní rada státu, kam mimořádně přišel i prezident Václav Klaus. Právě on povinnost očkovat armádu ostře kritizoval. V případě nutnosti by vakcínu získalo téměř osm tisíc vojáků místo původně zvažovaného dvojnásobného počtu.

Hlavní hygienik Vít nyní musí určit počet nemocných, při kterém bude povinné očkování zahájeno. Vládě má výsledky své práce předložit příští týden. Odborníci ale rozhodnutí Bezpečnostní rady státu kritizují. Druhá vlna pandemie je vždy silnější, zasáhne víc lidí, průběh onemocnění je těžší a je i více mrtvých. Očkovat až po nástupu druhé vlny není tedy podle nich „korektní“. „Každý resort musí přesně definovat, kolik lidí potřebuje, aby mohl být zabezpečen chod státu. Dnes vedení armády řeklo, že je schopno ty své funkce zabezpečit 8 tisíci lidmi. Já musím věřit vedení ministerstva, že dobře zvážilo všechny aspekty, “ reagoval Vít.

Očkování v ozbrojených silách z rozhodnutí náčelníka generálního štábu pokračuje jen u jednotek určených k nasazení v zahraničních operacích.

Na prasečí chřipku zemřelo v ČR zatím 95 lidí, potvrzeno bylo 2381 nákaz, nakažených ale bylo víc, virus prasečí chřipky působí až 90 procent chřipkových onemocnění. Využita byla jen čtvrtina dovezených dávek vakcíny, řada lidí očkování odmítá.

Prezident Klaus na dnešním jednání zdůraznil, že se nenechal očkovat proti prasečí chřipce a neudělá to, pokud mu to nenařídí vláda. Očkován zatím není ani premiér Fischer. „Je to trochu nešťastný signál pro populaci, když se dva významní představitelé státu nenechají očkovat. Ono je to stejné ve všech evropských státech. Když se v květnu objevila zpráva, že ta vakcína je neověřena, tak to byl nepravdivý signál. Bohužel, tento signál stále přetrvává,“ uvedl hlavní hygienik.

Václav Klaus

„V této chřipce vidím stejnou bublinu jako v různých globálních oteplováních. Abych já se stal pokusným králíkem, to není potřeba.“

Podle Klause bylo nebezpečí chřipky přeceněno

Armáda přistoupila k očkování svých příslušníků na základě rozhodnutí vlády z 11. ledna, které okruh osob nezbytných pro chod státu v případě epidemie rozšířilo z lékařů i na vojáky, hasiče, policisty či záchranáře. Někteří vojáci se očkovat dobrovolně nechtěli a postup ministerstva obrany zkritizoval i Klaus. Podle něj bylo v případě prasečí chřipky možná nebezpečí choroby přeceněno: „Není sporu o tom, že to onemocnění je dneska na relativně velmi nízké úrovni.“

„Než se vláda odváží komukoli přikázat, aby byl povinně očkován, tak by tady před vašima očima a televizními obrazovkami mělo být napřed očkováno všech 17 členů vlády. To by byl eventuální důkaz, že to ta vláda bere vážně. Pokud se nenechá přeočkovat, tak já si myslím, že to nemá sama nikomu nařizovat,“ vysvětlil prezident.

Václav Klaus
Zdroj: ČT24