Levice prosadila ve sněmovně téměř vše, pravice skoro nic

Praha - Lednová schůze Poslanecké sněmovny už běží druhý den. Levice byla dnes úspěšná a prosadila do programu projednávání téměř všech norem, které chce do voleb schválit. Výjimkou byly pouze novely o rušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Stranám bývalé vládní koalice se naopak nepodařilo téměř nic. Poslanci ODS proto hlasovali proti programu. Sněmovna dnes začala projednávat návrhy na proplácení prvních tří dnů ošetřovného a zvýšení příspěvku v mateřství na loňskou úroveň. Oba se dostaly do druhého čtení. Na řadu přijde v dalších dnech i rušení akcií na majitele nebo zákon o lobbingu. ODS chce přijímání levicových návrhů, které jdou proti protikrizovému balíčku vlády, bránit. Nevyloučila proto obstrukce.

ČSSD spolu s komunisty usiluje o proplácení prvních tří dnů nemocenské. V současnosti v tomto období nemá zaměstnanec na nemocenskou nárok. Návrh, podle kterého by měl mít rodič první tři dny opatrování nemocného dítěte placené, prošel do druhého čtení. Jednání o návrhu KSČM, který počítá s proplácením prvních tří dnů nemocenské i se zvýšením mateřské na loňskou úroveň, ale sněmovna přerušila. O návrhu se už mělo před polednem hlasovat. ODS ale poukázala na to, že v sále není ani premiér ani místopředseda vlády, a sněmovna proto nemůže jednat. Předsedající Jan Kasal nakonec jednání přerušil. Poslanci by se mohli ke komunistické předloze vrátit v pátek.

Šéf KSČM Vojtěch Filip poté požádal, aby se kvůli absenci ministrů sešlo grémium sněmovny s premiérem Fischerem a podalo k celé záležitosti vysvětlení. Podle Filipa vládu zastupoval ve sněmovně místopředseda Martin Barták nominovaný ODS, který svévolně odešel: „Myslím, že to byl pokyn ze strany ODS, mě to mrzí, že poslechl kolegy z ODS, aby se vzdálil ze sněmovny. To slušný politik nedělá.“ Fischer na grémiu uvedl, že byl služebně v Senátu, místopředseda Kohout je pracovně v zahraničí a Barták byl podle něj v tu dobu u lékaře.  

Reportáž Daniela Takáče, vstup Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Návrh pro zvýšení mateřské na úroveň loňského roku poslali poslanci také do druhého čtení. Usilují o něj lidovci, ČSSD a komunisté. Snížení tohoto příspěvku bylo schváleno v září ve vládním úsporném balíčku, a to ze sedmdesáti procent vyměřovacího základu na šedesát. Žena, která před nástupem na mateřskou brala 20 000 korun hrubého, tak letos dostává o 3000 korun méně.

Fischer žádal poslance, aby odmítli zákony prohlubující schodek

Jednání bylo dnes dvakrát přerušeno přestávkami na jednání klubu. O první požádali komunisté, další si pak vzala ODS. Podle šéfa klubu Petra Tluchoře se poslanci potřebovali poradit, zda podpoří celý návrh programu, když na něj byly zařazeny především návrhy levice. Občanští demokraté navíc neuspěli se zařazením bodu, ve kterém by měl ministr vnitra Martin Pecina (za ČSSD) informovat o vyšetřování korupce v kauze pronájmu gripenů.

Premiér Jan Fischer dnes apeloval na poslance, aby nepřijímali návrhy prohlubující schodek rozpočtu. Platí sice podle něj, že poslanci by při svém rozhodování měli mít na vědomí dopad na konkrétní občany, ale věci by sněmovna měla posuzovat „v souvislostech a s vědomím širší odpovědnosti“: „Platí to dvojnásob v situaci, v jaké naše země je.“ Česká veřejnost podle něj byla připravena s plným pochopením tato nepříjemná slova přijmout. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka premiéra vzápětí obvinil, že odmítá jen levicové návrhy a nestaví se proti návrhům pravice, které také prohlubují schodek.

  • Výše mateřské v roce 2009 a 2010 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1350/134995.jpg
  • Jan Fischer ve sněmovně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1189/118874.jpg