Školáci se budou učit slušně chovat a hospodařit s penězi

Praha - Čeští školáci se budou od září potýkat se dvěma novými předměty - etickou výchovou a finanční gramotností. Správně hospodařit a dobře se chovat totiž podle ministerstva školství Češi moc neumí. Obě novinky by měly děti připravit hlavně na praktický život.

K zásadnímu kroku zanést do osnov i etiku a finanční gramotnost vedly ministerstvo školství výsledky výzkumu, ze kterého vyplynulo, že skoro dvě třetiny Čechů hodnotí svou vzdělanost v oblasti peněz známkou 3, 4, nebo dokonce 5. Téměř 81 procent lidí navíc řeklo, že ve škole nedostalo dost informací o tom, jak to ve světě peněz, bank a půjček chodí. 

To by se teď ale mělo změnit. Etická výchova má děti intenzivně učit spolupráci, respektu k druhým i vzájemné podpoře. Učit se bude na základních i středních školách. „Etika dneska zapotřebí je, protože morálka trochu upadá,“ myslí si učitelka Marie Kabuďová. 

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Na jednotlivých školách se mohou rozhodnout, zda budou předměty vyučovat samostatně nebo zda nauku rozmělní mezi už existující předměty. Podle ředitelů se bude třeba finanční gramotnost prolínat spíš mezi víc předmětů – matematiku, občanskou výchovu, ale i češtinu. Děti se budou učit nejen hospodařit s penězi, ale i rozumět akciím, půjčkám a hypotékám.

  • Výzkum autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1382/138160.jpg
  • Výzkum autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1382/138158.jpg