Shoda na protikorupčním balíčku se rýsuje

Praha - Ve sněmovně se rýsuje řešení, co s protikorupčním balíčkem ministra Martina Peciny. Pravice i levice naznačuje, že by mohly společně balíček upravit a schválit ještě do voleb. ODS byla ještě nedávno zásadně proti a ČSSD ji za to kritizovala. Ministr Pecina chce ale balíček prosadit jako celek, připouští ale některé změny.

Ministr Pecina vytahuje do boje proti korupci nová esa - agenta provokatéra, korunního svědka. Chce také rozšířit pravomoc policie a Nejvyššího kontrolního úřadu. Nejdřív to vypadalo, že jeho návrh se stane hlavním střetem politiků v letošní předvolební kampani.

Jenže ostré výroky teď střídá smířlivější tón. Politici naznačují, že by se nakonec přece jen mohli dohodnout a balíček si ve sněmovně přepsat podle společných představ. 

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

„Pokud by byla schválena naprostá většina toho, tak je to asi cesta, o které by se dalo jednat,“ míní šéf ČSSD Jiří Paroubek. ČSSD je ochotná ustoupit občanským demokratům v případě korunního svědka, který měl mít podle původního návrhu absolutní beztrestnost. 

Změny jsou možné

ODS se zase chce bavit o formě policejního agenta provokatéra. Obě strany se také klidně dohodnou na tom, že policie i nadále nebude moct nahlížet do daňových přiznání. Problém nebude ani s rozšířením pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. 

Podle ministra Peciny ale půjde celý balíček do sněmovny jako celek. „Při diskusi ve výborech je ale možné jej pozměňovacími návrhy jakkoli upravit,“ tvrdí Pecina. Příliš času ale poslanci na schválení balíčku nemají. Pokud se jim dohoda nepovede na následující poslanecké schůzi, zákon do voleb už schválit nestihnou.