Jurásková dostala vakcínu proti prasečí chřipce, Klaus i Fischer odmítli

Praha – Zájem o očkování proti prasečí chřipce je stále velmi nízký. Zatím si vakcínu nechalo aplikovat jen asi třicet procent zdravotníků a pacientů. V Česku je 238 000 dávek, proočkovaných jich je zatím jen 57 tisíc. Ministerstvo ale zarezervovalo látky pro milion lidí. Do půlky února by proto měla být hotová analýza, která ukáže, kolik Česko vakcín opravdu spotřebuje. Podle výsledků se chce ministerstvo rozhodnout, zda dá vakcínu k dispozici i dalším lidem, nebo její další odběr zastaví. Infekce už si v tuzemsku vyžádala 83 obětí.

Ministryně Dana Jurásková se dnes jako členka krizového štábu a bezpečnostní rady státu nechala v nemocnici Bulovka očkovat. Chce tím podle svých slov přesvědčit lidi, že očkovací látka je bezpečná. „Pokud vím, tak jsem první, ale nevím, jestli mě nepředběhl pan ministr obrany,“ řekla ČT. Vakcínu naopak odmítl prezident Václav Klaus a předseda vlády Jan Fischer. Očkovací látky jsou ale stále k dispozici i těm, kteří očkování prvně odmítli. Stačí se znovu hlásit ve vakcinačních centrech.

Většina obětí pandemického viru měla jiné závažné onemocnění. Chřipce ale podlehli i zdraví lidé. „Jsou pacienti, kteří skutečně zemřeli na komplikace způsobené onemocněním novým typem chřipky. Ale jsou to jednotlivci,“ dodala Jurásková. Česká veřejnost ale očkování příliš nakloněna není. Zatím se podle ministryně nechalo v tuzemsku očkovat asi 30 procent lidí vybraných k očkování: „Podle mého názoru je to úspěch. Proti sezonní chřipce se nechává každoročně očkovat zhruba 700 až 800 tisíc lidí z deseti milionů.“

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Stát vyčlenil na nákup milionu dávek přes 200 milionů korun. „Náklady se budou měnit ve chvíli, kdy část té vakcíny odmítneme odebrat. Nevylučuji to, ale v tuto chvíli s tím nepočítám,“ uvedla Jurásková. Vše nakonec bude záležet na jednání bezpečnostní rady státu. „Rozhodne i o tom, zda vakcínu uvolníme běžné populaci a jakým způsobem,“ dodala ministryně a zároveň upozornila, že pokud nastoupí druhá vlna epidemie, přístup lidí k očkování se může dramaticky změnit. Právě pro tento případ by měl stát vyčlenit zásobu vakcín. Podle Juráskové by mělo jít asi o 100 tisíc dávek.

Vakcína na prasečí chřipku
Zdroj: ČT24