Za vražedný útok na Vietnamce jsou stíháni policista a bytná cizince

Brno - Z brutálního útoku na Vietnamce v Brně, který skončil loni v lednu jeho smrtí, je obviněn velitel policejní hlídky a nově i čtyřiačtyřicetiletá bytná cizince. Podle mluvčího Krajského státního zastupitelství v Brně Hynka Olmy hrozí policistovi i ženě za ublížení na zdraví s následkem smrti až 15 let vězení. K totožnosti ženy se ale nevyjádřil. Skutečnost, že jde o bytnou cizince, potvrdily zdroje blízké vyšetřování. Při objasňování případu kriminalisté také zjistili, že velitel policejního zásahu přechovával dětskou pornografii, za což mu hrozí až dva roky vězení. Kauzu ale projedná jiný soud.

K napadení došlo loni 4. ledna. Čtyřiačtyřicetiletá žena přivolala policejní hlídku do domu v Körnerově ulici. Žádala, aby strážci zákona domluvili jejímu vietnamskému podnájemníkovi, který prý přechovával drogy. Našla se u něj dvě psaníčka s heroinem. Muž se údajně při jednání choval, jako by byl pod vlivem omamných látek. Proto údajně vznikl konflikt s policií.

Vyšetřování ukázalo, že Vietnamce napadl jednatřicetiletý velitel tříčlenné policejní hlídky spolu s bytnou. Cizinec, vážící 45 kilogramů, utržil několik ran pěstí. Měl zlomená žebra a natrženou slezinu. V policejní cele si později stěžoval na nevolnost. Při převozu do nemocnice zemřel.

Velitel zásahu je stíhán také ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Za stejný trestný čin hrozí až tříleté vězení i jeho dvěma kolegům, kteří sice byli svědky útoku na Vietnamce, ale proti jeho bití nezakročili. V kauze byl podán 18. prosince brněnskému krajskému soudu návrh na vznesení obžaloby.

Dům v brněnské Körnerově ulici
Zdroj: ČT24